Skoči do osrednje vsebine

Razstava ob Svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot demenci prijazna točka (DPT) skupaj s Spominčica-Alzheimer Slovenija sodeluje pri ozaveščanju o Alzheimerjevi bolezni že eno leto. V prostorih ministrstva je na ogled razstava, ki jo je MOP pripravil v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za javna plačila (UJP). Razstavo pripravljamo kot odziv na dopis združenja Spominčica ob obeležju 10. obletnice Sprehoda za spomin.
Razstavljene risbe otrok in mladostnikov
1 / 3

Namen razstave je predstaviti vsebinsko tematiko o dejavnikih tveganja za Alzheimerjevo bolezni in delovanje MOP ter UJP, in sicer s ciljem spodbujanja ozaveščenosti o Alzheimerjevi bolezni, spodbujanje soustvarjanja demenci prijaznega okolja, prepoznavanje škodljivih dejavnikov, ki vplivajo na pojav te bolezni in seznanitev z ustreznimi vzorci sporazumevanja z osebami z demenco in zmanjševanjem tveganja za njen nastanek.

V  razstavo so vključene tudi risbe otrok in mladostnikov na temo ozaveščanja o demenci, ki dajejo razstavi še dodatno širino v smislu ozaveščanja širše javnosti.  Predstavili smo tudi delovanje DPT MOP na področju ustvarjanja demenci prijaznega okolja. Plakata z vsebinsko tematiko sporazumevanja z osebami z demenco in o zmanjševanju tveganja za razvoj demence, zloženke, glasila in revije nam je priskrbela Spominčica, prav tako pa tudi plakate z vsebinsko tematiko o dejavnikih tveganja za razvoj demence, ki so delo mednarodno združenje Alzheimer Disease International.

Demenci prijazne točke prispevajo k osveščanju o tej bolezni, k razumevanju ljudi z demenco in njihovih svojcev, jim nudijo pomoč v lokalnem okolju in jih po potrebi usmerijo, da poiščejo nadaljnjo pomoč. Ustrezno usposobljeni uslužbenci so seznanjeni z izzivi, ki jih prinaša demenca, s prvimi znaki bolezni, kako se najbolj primerno odzovejo na nenavadno vedenje osebe z demenco in kako lahko pomagajo. Na MOP sta DPT prijazni točki na dveh lokacijah, in sicer na Dunajski 48 in na Dunajski 47 v Ljubljani. V okviru vsake DPT na MOP delujejo štirje javni uslužbenci, ki so se vključili v izobraževalni sistem združenja Spominčica

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, 21. 9. 2022, bo ob 9.30 v centru Ljubljane organiziran Sprehod za spomin.  Zbirno mesto je pred Moderno galerijo, kjer bo potekal tudi kulturni program. Dogodek poteka pod sloganom letošnje mednarodne kampanje »Skupaj zmoremo več«.