Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Medved obiskal Osilnico in Kostel z delovišči Slovenske vojske

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved si je z županoma občin Osilnica in Kostel Alenko Kovač in Ivanom Črnkovičem ogledal odpravljanje posledic vodne ujme v obeh občinah. Kot je povedal, je bilo škode ob ujmi konec minulega tedna po prvih ocenah v 27 slovenskih občinah za 7,7 milijona evrov. Daleč najbolj prizadeti pa sta prav občini Osilnica in Kostel, kjer najhujše posledice odpravlja Slovenska vojska v sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje.

 »Urejanje hudourniških strug po vsej Sloveniji je rak rana že dolga leta. Občine niso pristojne za to, država pa tega ne ureja. Zaradi neurejenih strug in vodotokov imamo ob vsakem večjem deževju toliko večje težave,« je ob ogledu razmer na terenu danes dejal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je občini obiskal že minulo soboto. Izrazil je prepričanje, da »nas bo tokratna vodna ujma, ki sicer niti ni bila tako katastrofalna glede na količino padavin, streznila, kot nas je požar na Krasu.« Pojasnil je, da je preliminarne podatke o škodi zaradi tokratne vodne ujme pri izpostavah Uprave za zaščito in reševanje danes do 12. ure prijavilo 27 občin, in sicer v skupni vrednosti 7,7 milijona evrov. Kar polovica zneska se nanaša na občini Kostel in Osilnica, ki sami sanacije ne bosta zmogli izvesti. Po Medvedovih besedah bo ministrstvo pregledalo zbrane podatke in vladi glede na končno višino škode predlagalo sklep o interventnemu posredovanju.

Na razmere v občinah Osilnica in Kostel sta se takoj odzvali Uprava za zaščito in reševanje in Slovenska vojska. Prva je na območje nemudoma prepeljala potopne črpalke, protipoplavne vreče, folijo PVC, razvlažilnike in pitno vodo. Slovenska vojska je z do 60 pripadniki dnevno z vozili, tremi delovnimi stroji in dvema prekucnikoma zadnje tri dni odpravljala posledice ujme v občini Kostel, z jutrišnjim dnem bo, kot je povedal namestnik poveljnika sil brigadir Franc Koračin, delovišča odprla v občini Osilnica. Ob tem je državni sekretar poudaril, da »smo s hitro reakcijo in predvsem s pomočjo Slovenske vojske tukajšnjim ljudem zagotovili kolikor toliko normalno življenje, da ljudje niso odrezani od sveta, imajo elektriko in vodo, da lahko živijo v svojih hišah, čeprav so te poškodovane in manj prijetne za bivanje. A vojska ni usposobljena za sanacijo posledic nesreče, za regulacijo vodotokov in podobno. Opravila je veliko delo, kolikor lahko, bomo še pomagali, potem pa bodo na delu druge službe.«

Županja Občine Osilnica Alenka Kovač je škodo na cestni in komunalni infrastrukturi ter hišah ocenila na nekaj več kot 800.000 evrov. Župan Občine Kostel Ivan Črnkovič pa škodo v tej občini ocenjuje na 3,5 milijona evrov, saj so bili poleg cestne in komunalne infrastrukture ter hiš, potrgani trije vodovodi in uničena domača mini elektrarna. Kot sta pojasnila župana, so ceste po obeh občinah večinoma polovično prevozne, ker so deli cestišča odtrgani. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid. Župana sta se državnemu sekretarju zahvalila za hitro pomoč Slovenske vojske ter Uprave za zaščito in reševanje.