Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. 9. 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.10 se je v gozdu nad Bohinjsko Češnjico, občina Bohinj, poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Bohinj so ga izsledili, mu nudili prvo pomoč, ga prenesli v dolino in predali reševalcem NMP Bohinj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 18.09 se je v gozdu na Gori Oljka, občina Polzela, poškodoval občan. Gasilci PGD Andraž so poškodovanemu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Velenje ter ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so ga prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.35 je v Poljanah nad Škofjo Loko, občina Gorenja vas - Poljane, viličar stisnil delavca. Gasilci PGD Poljane so mu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka. Zaradi hudih poškodb je oseba umrla na kraju dogodka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.10 je v Jelendolu, občina Tržič, traktor s prikolico na kateri je bil bager, zdrsnil v potok. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, vozila dvignili na cesto, odklopili akumulator in postavili bariero za lovljenje izteklih tekočin. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 12.35 je v Kokri, občina Preddvor, padel motorist in se poškodoval. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator, pomagali reševalcem NMP Kranj in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z ekipo HNMP. Poškodovanca so prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.14 je v bližini Plužne, občina Bovec, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Bovec so pomagali reševalcem NMP Tolmin pri reševanju poškodovanca, katerega je helikopter SV z ekipo HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 19.29 je na odseku hitre ceste Vrtojba–Bazara, občina Šempeter-Vrtojba, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Postojna

Ob 15.16 sta na cesti med Rakovim Škocjanom in Postojno v občini Postojna, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in policistom. Poškodovanega motorista so reševalci oskrbeli na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.58 je na Gmajni v Notranjih Goricah, zagorela elektro omarica v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Notranje Gorice, Brezovica in Vnanje Gorice so pogasili požar in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Obveščen je bil dežurni podjetja Elektro.

Ob 18.54 je v Mladinski ulici v Ljubljani, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo so pogasili požar, ohladili in očistili dimniško tuljavo ter jo skupaj z ostrešjem pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 18.45 je ob Prekmurski ulici v Mariboru, gorela lesena vrtna lopa velikosti 5 x 5 metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.01 je v naselju Gorenje Laknice, občina Mokronog-Trebelno, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mokronog so požar pogasili, prezračili prostore, na prosto iznesli dve plinski jeklenki z utekočinjenim naftnim plinom in ožgane predmete ter pomagali pri čiščenju prostorov. Požar je uničil toplotno črpalko.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 je ob Poti Roberta Bitenca v Ljubljani, gorelo manjše drevo, ki so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Izpostava Postojna

Ob 16.05 so na gradbišču na Gozdni ulici v Hrpeljah, občina Hrpelje-Kozina, goreli gradbeni odpadki, med katerimi je bila tudi plastika. Pred prihodom gasilcev so delavci z vodo polili ogenj in odšli,  gasilci PGD Materija pa so dokončno pogasili požar na površini petih kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.23 je v Kremžarjevi ulici v Ljubljani, gorel zabojnik za odpadno embalažo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 16.24 so v ulici Livada v Novem mestu, pri zemeljskih delih pretrgali plinsko napeljavo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali območje, zaprli plinski ventil in opravili meritve koncentracije plinov. Sanacijo posledic je opravil dežurni delavec podjetja Istrabenz plini.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.49 je na glavni cesti v naselju Žerjav v občini Črna na Koroškem, zaradi okvare osebnega vozila, iztekalo gorivo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so preprečili nadaljnje iztekanje goriva, odstranili vozilo in očistili cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 3.33 so na Trgu rudarjev na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata kletnega prostora, v katerem se je nahajal poškodovan občan. Gasilci so nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, kjer so ga reševalci NMP Krško oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.01 so na Ljubljanski cesti v Domžalah, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu bolnika do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.11 je v Aškerčevi ulici v Rušah, zaradi napake na vodovodni instalaciji v stanovanjski hiši iztekala voda in poplavila prostor velikosti štirih kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ruše so zaprli glavni ventil in izčrpali vodo.

Ob 20.05 sta se v naselju Videž, občina Slovenska Bistrica, na lokalno cesto v bližini stanovanjskih hiš, podrli večji drevesi. Gasilci PGD Videž so območje zavarovali, drevesi razžagali ter jih odstranili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.13 so v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine okvarjenega dvigala in preventivno odklopili dvigalo do prihoda serviserja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.53 so v Vipavskem  križu, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali približno dva kubična metra vode, ki je iztekla zaradi tehnične okvare.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/