Skoči do osrednje vsebine

V Izoli o sodelovanju v okviru makroregionalnih strategij in potenicalu morja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Izoli je potekala uradna otvoritev 7. tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij (TSO), ki letos poteka pod geslom "Zdravo morje za varno prihodnost". Na otvoritvi je zbrane nagovorila vršilka dolžnosti generalnega direktorja za zadeve EU v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, veleposlanica Ksenija Škrilec.
Vršilka dolžnosti generalnega direktorja za zadeve EU, veleposlanica Ksenija Škrilec, poudarila pomen makroregionalnih strategij

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja za zadeve EU, veleposlanica Ksenija Škrilec, poudarila pomen makroregionalnih strategij | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Gre za mednarodni dogodek, kjer se srečajo odločevalci, strokovnjaki, civilna družba in zainteresirana javnost z namenom krepitve ozaveščanja o morju in njegovem zaledju, o njegovem naravnem in gospodarskem potencialu, ter da se opozori na tveganja, s katerimi se morje in njegovo zaledje soočata zaradi naravnih pojavov in človekovih dejavnosti. Dogodek je namenjen tudi ozaveščanju o delovanju in skupnih izzivih, s katerimi se soočajo države v okviru makroregionalnih strategij.

Vsakoletni dogodek krepi prepoznavnost delovanja makroregionalnih strategij, ki omogočajo enakopravno sodelovanje tako članic kot nečlanic Evropske unije pri soočanju s skupnimi izzivi na zaključenem geografskem območju.

Na uradni otvoritvi je vršilka dolžnosti generalnega direktorja za zadeve EU, veleposlanica Ksenija Škrilec, poudarila pomen makroregionalnih strategij, prek katerih države oblikujejo skupne dolgoročne cilje, s katerimi naslovijo potrebe posameznega območja. Boljše sodelovanje v okviru makroregionalnih strategij vodi do skupnih projektov in boljšega razumevanja specifik posameznih držav.

Na dogodku, ki bo trajal do petka, 23. septembra, se bodo zvrstile številne okrogle mize in delavnice, ki se jih bodo udeležili predstavniki iz celotne Evrope.