Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko sprejela udeležence Unescove delavnice v Ljubljani

Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za Unesco od 19. do 23. septembra v Ljubljani gostita mednarodno delavnico za upravljavce svetovne dediščine, ki jo je zasnoval Unescov regionalni urad v Benetkah skupaj z Interpret Europe. Udeležence je v nedeljo, 18. septembra, ob 19. uri v Mestnem muzeju Ljubljana sprejela ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Udeleženci delavnice na primeru Plečnikove Ljubljane razmišljajo o pomenu kulturne dediščine ter spoznavajo proces načrtovanja njene predstavitve, interpretacije in posredovanja sporočil, ki so pomembna za sodobno družbo, posameznika in skupnosti. 

Kot je v govoru povedala ministrica dr. Asta Vrečko, izvedba delavnice v Ljubljani na eni strani krepi sodelovanje ministrstva z muzejskimi in dediščinskimi institucijami, ki se je začelo s pripravo nominacije del Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na Seznam svetovne dediščine in se nadaljuje po vpisu, predvsem na področju upravljanja z dediščino arhitekta, ki je s svojimi deli zaznamoval našo prestolnico in zgodovino svetovne arhitekture 20. stoletja. Na drugi strani pa krepi tudi sodelovanje z Unescovim regionalnim uradom v Benetkah, ki je pomembno regionalno telo za sodelovanje na področju kulture in dediščine. "Z vašo pomočjo upravljavce spomeniškega območja in lokalno skupnost povezujemo z evropsko družino spomeniških območij svetovne dediščine," je v govoru poudarila ministrica. 

Tokratna Unescova delavnica pa ni edini strokovni dogodek, pri katerem sodeluje ministrstvo in združuje dve pomembni obletnici – 50. obletnico Konvencije o svetovni dediščini in 150. letnico rojstva Jožeta Plečnika. Ministrstvo pripravlja simpozij 20. oktobra, na katerem se bo skupaj s Centrom za svetovno dediščino, Mednarodnim svetom za spomenike in spomeniška območja (angleško International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) ter Mednarodnim centrom za študij varstva in restavriranja kulturnih dobrin (angleško International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property – ICCROM) posvetilo aktualnim izzivom upravljanja in presoje sodobnih posegov na arhitekturno dediščino 20. stoletja. 

Ob koncu govora se je ministrica med drugim zahvalila slovenskim partnerjem pri izvedbi delavnice – Muzeju za oblikovanje in arhitekturo (MAO), Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenija (ZVKDS) ter Muzeju in galerijam mesta Ljubljana.