Skoči do osrednje vsebine

Škrjančki iz Argentine zapeli državni sekretarki Humar

Danes je na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu odmeval razigran otroški smeh in ubrana pesem. Državna sekretarka Vesna Humar je namreč v prostorih urada sprejela družinski Otroški pevski zbor Škrjančki.
Državna sekretarka s člani otroškega zbora Škrjančki, njihovo babico, starši in sodelavci urada. Škrjančki imajo v rokah slovenske zatave in oblečene rumene majice.

Državna sekretarka s člani otroškega zbora Škrjančki, njihovo babico, starši in sodelavci urada. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Sestavlja ga devetnajst bratrancev in sestričen, starih med štiri in šestnajst let iz Mendoze, ki pod vodstvom svoje babice, Slovenke, ki se je že sama rodila v Argentini, srčno in s ponosom prepevajo slovenske pesmi. Z njimi je bil tudi dvajseti, desetmesečni bratranec, ki pa se jim bo prav gotovo pridružil, ko bo še malce zrasel. Prav te dni se skupaj s svojimi družinami mudijo v Sloveniji, kjer spoznavajo domovino svojih prednikov in na koncertih navdušujejo zbrano publiko.

Državna sekretarka je najmlajše pohvalila za njihovo čudovito petje in dobro poznavanje lepih slovenskih pesmi. V imenu Urada je izrazila hvaležnost Slovencem v Argentini za ves trud in dragoceni čas, ki ga dan za dnem namenjajo ohranjanju slovenske besede, kulture in zavesti.

V sproščenem druženju so najmlajši, ki s svojo veliko družino slovensko besedo in pesem negujejo v Mendozi, na zahodu Argentine, zapeli in odrecitirali nekaj slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi. Povedali so tudi, kako se počutijo v Sloveniji, o kateri so najmlajši od svoje babice, dedka in staršev slišali že toliko lepega, tokrat pa jo prvič vidijo tudi v živo.

Svojo glasbeno popotovanje so pričeli z nastopom v Vojniku v začetku tega tedna.  Občinstvu v matični domovini se bodo predstavili še jutri, 16. septembra, v Lukovici, v soboto, 17. septembra, v Kranju in v torek, 20. septembra, v Ljubljani.