Skoči do osrednje vsebine

Minister Uroš Brežan na ogledu stanja v Kostelu in Osilnici

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Uroš Brežan s sodelavci si je danes ogledal stanje v občinah Osilnica in Kostel, ki so ju zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori. Minister se je z županjo Alenko Kovač in županom Ivanom Črnkovičem strinjal, da so razmere na terenu resne in zagotovil, da lahko računajo na pomoč vlade.
Od leve proti desni: župan Ivan Črnkovič, minister Uroš Brežan, županja Osilnice Alenka Kovač

Župan Ivan Črnkovič, minister Uroš Brežan, županja Osilnice Alenka Kovač

1 / 2

Poškodbe na javni infrastrukturi v občinah Kostel in Osilnica so obsežne, zato bo sanacija predstavljala velik finančni zalogaj. Minister je v okviru terenskega obiska povedal, da si bo intenzivno prizadeval ne le za zagotovitev finančne pomoči ampak tudi za maksimalno pospešitev vseh postopkov za čimprejšnjo sanacijo obeh občin.

Ob tem je izpostavil predvsem nujnost preventivnih posegov in stalnega vzdrževanja vodotokov. »Tu bo ministrstvo zagotovilo sredstva in napore, da takšne dogodke preprečimo, ne le saniramo, saj en evro, vložen v preventivo vodotokov, prinese od štiri do šest evrov manj stroškov pri tovrstnih škodnih dogodkih«, je poudaril.

Po opravljeni oceni škode zaradi močnega dežja bodo zagotovljena dodatna sredstva iz državnega proračuna, intervencijski ukrepi za odpravo posledic nesreče, posebni napori pa bodo usmerjeni v ohranjanje vzdrževanja vodotokov.

Minister je ob koncu pohvalil tudi požrtvovalno in profesionalno odzivanje županje in župana, ki sta, po njegovi oceni, ne le dala zgled svojim občanom, ampak tudi dala Sloveniji vedeti, da ima ta regija odločne in zanesljive voditelje.