Skoči do osrednje vsebine

Posebno priznanje projektu Šenkova hiša na mednarodnem natečaju

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Švica in Kneževina Lihtenštajn sta danes zvečer že šestič podelila mednarodno arhitekturno nagrado Konstruktivne Alpe (angleško Constructive Alps) za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah. Žirija je izmed 240 prijavljenih projektov iz sedmih držav prepoznala 11 projektov kot izjemnih.
Šinkova hiša

Šinkova hiša | Avtor: Virnik Karničar

1 / 3

Štirje projekti si delijo prva tri mesta in 50.000 evrov denarne nagrade. Med nominiranimi projekti so bili tudi trije slovenski projekti: Šenkova hiša iz Zgornjega Jezerskega, ki je prejel posebno priznanje, Hotel Bohinj v Bohinju in brv na Rju v Bohinju.

Arhitekti, ki so zasnovali nagrajene objekte, so posebno pozornost namenili naravnim virom in gradbeni tradiciji alpskega prostora. Zgradbe ponazarjajo moč arhitekture, ki združuje estetiko in trajnost, zavzamejo malo zemljišča, uporabljajo trajnostne gradbene materiale in  zmanjšujejo stroške energije, v nekaterih primerih celo pokrivajo lastne potrebe po energiji. Zmagovalni projekt je šola Feld, ki je bila zgrajena leta 2020 v Švici. Nadomestila je staro stavbo, v kateri je pouk obiskovalo 80 otrok. Novo šolo danes obiskuje 200 učencev, povečanega posega v zemljišče pa ni bilo. Lesena konstrukcija je navdušila žirijo zaradi ekološke trajnosti, z uporabnimi skupnimi prostori in s strešnimi sončnimi kolektorji s katerimi zadostijo lastnim energetskim potrebam. Drugo nagrado sta prejela dva projekta, in sicer poslovni prostor strokovnjakov za ogrevanje ÖkoFEN v Chambéryju v Franciji  in stanovanjska stavba Ghiringhelli v Bellinzoni v Italiji. Objekt ÖkoFEN je skorajda v celoti izdelan iz masivnega lesa. Urbanistični poudarek je  prehod iz industrijske cone v sosednje mokrišče. Stanovanjski kompleks Ghiringhelli v Italiji združuje ekološke potrebe z visokokakovostnim notranjim urbanim razvojem in cenovno dostopnimi stanovanji. Žirija je tretjo nagrado podelila prenovljeni Falkenhütte v Hinterrissu v avstrijskem pogorju Karwendel: gorskemu gostišču, ki se neopazno zlije z visokogorsko pokrajino. Ekipa arhitektov je nove prizidke zlila z ohranjenimi deli stavbe iz 20. in 60. let prejšnjega stoletja. Falkenhütte je bila že drugič izbrana tudi za najbolj priljubljen projekt s strani  javnosti.

Slovenski projekti

Šenkova hiša stoji na tem mestu že vsaj 500 let, ohranila je svojo podobo in likovne detajle. Po temeljiti prenovi, pri kateri je bil kot gradbeni element uporabljen lokalni les, osnovni gradnik pritličnega dela stavbe pa je ostal 500 let star kamen, zato se predvideva dolga življenjska doba objekta ob minimalnih stroških rednega vzdrževanja. Gre za izrazito nadpovprečno trajnosten objekt, ki s svojim videzom deluje mogočno in daje pečat Šenkovi domačiji ter celotni veduti Kamniško-Savinjskih Alp, pod katerimi stoji. Prenova pomeni ohranjanje arhitekture naših prednikov za nove rodove. S preusmeritvijo v turistični objekt je bila dana možnost vsakomur, da si ta arhitekturni biser tudi sam ogleda in dediščino tudi občuti in doživi. Pomembno je tudi, da je z obnovo in novo dejavnostjo Šenkove hiše omogočeno preživetje sedmim redno zaposlenim domačinom in celotni družini, ki na kmetiji živi in dela.

Med slovenskimi nominiranci sta tudi Hotel Bohinj, ki leži v osrčju Bohinja na vzpetini nad Ribčevim Lazom. Objekt je bil celostno statično in energetsko saniran, hkrati pa so bile stihijske prizidave obstoječega objekta oblikovno povezane v smiselno celoto. Pri prenovi so bili ohranjeni vsi vitalni deli konstrukcije. Trajnost objekta je dosežena z različnimi prijemi, glavno vodilo je bilo, da je najbolj ekološka stavba tista, ki je že zgrajena. Pri gradnji je bil maksimalno uporabljen les, kot zelo trajnosten material, celoten objekt, vključno z unikatno notranjo opremo, pa so izdelala lokalna podjetja.

Brv na Rju v Bohinju poleg principov trajnosti povezuje tradicijo in sodobnost ter raziskuje arhetip »hiše na vodi«. Tisto, kar daje mostu preseženo vrednost je povezanost z obalo, ki je osrednji prostor kjer se stekajo poti in srečujejo ljudje.