Skoči do osrednje vsebine

Podelitev Nagrade Jožeta Plečnika na Praškem gradu

V Španski dvorani na Praškem gradu je 14. septembra zvečer potekal svečani večer slovensko-čeških kulturnih odnosov v okviru 150. obletnice rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

V Španski dvorani na Praškem gradu je 14. septembra zvečer potekal svečani večer slovensko-čeških kulturnih odnosov v okviru 150. obletnice rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, katerega častna pokrovitelja sta bila predsednik RS Borut Pahor in predsednik ČR Miloš Zeman. Uprava Praškega gradu in Architecture Week Festival sta ob tej priložnosti podelila Plečnikove nagrade. 

Nagrade za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine so prejeli zaslužni arhitekti iz Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske in Slovenije, podelil pa jih je predsednik Češke republike Miloš Zeman na posebnem sprejemu.

Nominirance iz Slovenije je predlagala Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije. Nagrado so prejeli Andrej Hrausky, Majda Kregar, Miha Kerin, Edvard Ravnikar ml., Vesna Košir Vozlič in Matej Vozlič.

Organizatorji so letos podelili tudi posebna priznanja Jožeta Plečnika nekaterim Slovencem in Čehom za prispevek k razvoju slovensko-čeških kulturnih vezi. Priznanja so prejeli Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, Veleposlanica Republike Slovenije na Češkem Tanja Strniša, Direktor Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani Viljem Leban, za Ministrstvo kulture Republike Slovenije, vodja Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel in Dr. Damjan Prelovšek.

Priznanja so prejeli tudi PhDr. Juraj Chmiel, CSc. veleposlanik ČR v Ljubljani in doc. Ing. arch. Zdeněk Lukeš iz Češke republike.

Letos je bila izjemoma podeljena tudi Velika nagrada Jožeta Plečnika predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju za dolgoletno podporo razvoju slovensko-čeških kulturnih odnosov. Nagrada je bila izročena 26. avgusta 2022 v Ljubljani.

Uprava Praškega gradu in Architecture Week Festival od leta 2018 podeljujeta nagrade za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine pomembnim češkim arhitektom. Prve Plečnikove nagrade so bile podeljene v sklopu prireditev ob praznovanju 100. obletnice ustanovitve Češkoslovaške, letos pa bodo podeljene petič.

Nagrade nosijo Plečnikovo ime zaradi izjemnega prispevka slovenskega arhitekta pri obnovi Praškega gradu, ki mu je bila zaupana s strani prvega češkoslovaškega predsednika Tomáša Garriguea Masaryka.