Skoči do osrednje vsebine

Agencijo za okolje obiskala generalna direktorica Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi

Na Agenciji za okolje 14. in 15. septembra gostimo generalno direktorico Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), dr. Florence Rabier.

ECMWF je najpomembnejši center za numerične simulacije vremena v Evropi. To je neodvisna medvladna organizacija, ki jo podpira 35 (večinoma evropskih) držav, med njimi tudi Slovenija. Sedež ima v Readingu v Združenem kraljestvu, dodatne lokacije pa v Bologni in Bonnu.

ECMWF je hkrati raziskovalni inštitut in 24-urna operativna služba, ki pripravlja in posreduje numerične vremenske napovedi svojim državam članicam. Superračunalnik v ECMWF je eden največjih tovrstnih sistemov v Evropi, države članice pa lahko 25 % njegove zmogljivosti uporabljajo tudi za lastne namene. Njihov globalni model za napovedovanje vremena uporabljamo tudi na ARSO, poleg tega pa so podatki tega modela ključni vhod za simulacije vremena nad Slovenijo, ki jih poganjamo z našim regionalnim modelom ALADIN.

Dr. Rabier je generalna direktorica ECMWF od januarja 2016 in od tedaj je ECMWF doživel velike spremembe in širitve. Je mednarodno priznana strokovnjakinja za numerično napovedovanje vremena. V meteorološki skupnosti je najbolj znana po svoji ključni vlogi pri razvoju inovativne metode asimilacije podatkov v numerične modele. Prav ta metoda je prispevala k optimalni uporabi satelitskih opazovanj pri napovedovanju vremena.

Dr. Rabier je ob obisku slovenskim strokovnjakom predstavila center ECMWF, njegovo poslanstvo, in kar je za slovenske strokovnjake najbolj zanimivo, vizijo razvoja centra v prihodnosti. Kot enega vodilnih meteoroloških centrov na svetu, razvoj na ECMWF kaže tudi razvoj meteorološke stroke v prihodnosti.