Skoči do osrednje vsebine

Zagotovili bomo javno zdravstvo po meri posameznika

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci predstavil novosti na ravni Evropske Unije in širše regije po vrnitvi z dveh službenih poti.

Kot je znano, se je minister minuli teden udeležil neformalnega srečanja ministrov za zdravje na ravni Evropske Unije v Pragi, ta teden pa plenarnega zasedanja 72. Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo, ki je potekala v Tel Avivu v Izraelu. Minister je izpostavil besede regionalnega direktorja SZO dr. Hansa Henrija P. Klugeja, ki je v Tel Avivu spregovoril o t. i. »dual track« pristopu. Države članice naj bi po tem modelu zasledovale dve vzporedni poti javnega zdravstva, in sicer maksimalno stopnjo pripravljenosti na kritične situacije, obenem pa nemoteno delovanje zdravstvenega sistema.

Na srečanju v Pragi so bile po ministrovih besedah izpostavljene težave, s katerimi se soočajo evropske države, med slednjimi še zlasti težave z zdravstvenim kadrom, presežki cepiv in številne dezinformacije. »Hkrati se mi zdi pomembno, da so ministri izpostavili složno soočanje s krizo, ki temelji na zasedenosti intenzivnih postelj. Zasedenost postelj na intenzivnih negah je namreč edino merodajno merilo«, je naraščanje števila okužb s COVID-19 komentiral minister Bešič Loredan in znova dodal, da ni nikakršnih razlogov za izredne razmere.

Državni sekretar mag. Tadej Ostrc, ki je tudi vodja koordinacijske skupine za covid pod okriljem Ministrstva za zdravje, je poudaril, da na ministrstvu budno spremljajo situacijo glede COVID-19. »Še vedno smo v fazi 1, skupina odločevalcev sodeluje s posvetovalno skupino in ostalimi skupinami, testiranje je široko dostopno, prav tako je tudi cepljenje, ki je absolutno prostovoljno, dostopno za vse«, je izpostavil Ostrc.

Minister je na koncu spregovoril o aktualni temi v zadnjih dneh, in sicer gradnji zasebnih bolnišnic. »Če država in ministrstvo opravita svojo nalogo in poskrbita za zdravstveno reformo tako, da bodo javni zdravstveni zavodi močni, da bodo naše bolnišnice vitalne in da bodo ljudje imeli dobre pogoje za delo in bodo za opravljeno delo plačani, podobno kot so zdaj pri zasebnikih, ni popolnoma nobene ovire, da bi to vplivalo na naš javni zdravstveni sistem«, je pojasnil minister in dodal, da je z reformo zdravstvenega sistema treba opolnomočiti javne zdravstvene zavode. »Naloga ministrstva in vlade je, da določi financiranje zdravstvenih storitev, pripravi izhodišča za napovedano reformo zdravstvenega sistema, denar, namenjen investicijam, usmeri v javne zdravstvene zavode ter poskrbi, da bodo javni zdravstveni zavodi najmočnejši člen zdravstva«, je še dodal minister in napovedal javno zdravstvo po meri posameznika.