Skoči do osrednje vsebine

Špela Spanžel na odprtju nove stalne razstave "Neskončne Trate norosti" na gradu Cmurek

V Muzeju norosti na gradu Cmurek so 10. septembra odprli novo stalno razstavo z naslovom Neskončne Trate norosti. Razstava pripoveduje o zgodovini življenja in dela v nekdanjem zavodu za duševno in živčno bolne, ki je v gradu deloval od 1949 do 2004. Slavnostnega odprtja se je udeležila Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.

Ob slavnostnem odprtju nove stalne razstave je Špela Spanžel ekipi muzeja čestitala za njihov trud, pogum in vztrajnost: "Ste pionirji v humanističnem sporočilu, ki ga predstavljate."

Ob tem je dodala: "Veliko se pogovarjamo o težki dediščini, ki je rezultat preteklih konfliktov in ki jo varujemo z novo sporočilnostjo. Mnogo manj pa govorimo o dediščini, ki je med nami, ki ni dediščina in zapuščina velikih procesov, geopolitičnih gibanj, ampak gre za naše sredine, za našo družbeno življenje in za našo skupno zgodovino. Mogoče je trenutek, čeravno bi moral nastopiti že pred desetletji, da vsi skupaj razmislimo o tem, da je ta dediščina, ta kultura del naše družbe, da jo sprejmemo."

Na spletni strani Muzeja norosti Trate najdete več informacij o razstavi "Neskončne Trate norosti".