Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje se je udeležil 72. Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes nagovoril udeležence na plenarnem zasedanju 72. Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo, ki poteka od 12. do 14. 9. v Tel Avivu v Izraelu.

Minister je uvodoma spomnil na vse aktualne izzive, s katerimi se soočamo: pandemija COVID-19, izbruh opičjih koz in otroške paralize ter politična in humanitarna kriza v Ukrajini, ki vpliva na naše že tako preslabo financirane zdravstvene sisteme in izčrpano delovno silo v zdravstvu.

Lani smo sprejeli poročilo Panevropske komisije za zdravje in trajnostni razvoj, ki nedvoumno opozarja, da je financiranje zdravja naložba z veliko donosno vrednostjo. To je priložnost, da nadoknadimo izgubljeni čas in zagotovimo dodatna sredstva za zdravstvene sisteme. Z vlaganjem v primarno zdravstveno varstvo in preventivo lahko pričakujemo največje učinke na zdravje.

Minister je poudaril, da je za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti zdravstvenega sistema potrebno razviti inovativne rešitve pri upravljanju in načrtovanju kadrov v zdravstvu ter izboljšati pripravljenost na izredne razmere. Digitalizacija zdravstvenega sistema je tudi temeljni pogoj za njegovo učinkovito delovanje.

V nadaljevanju je minister pohvalil delo regionalnega direktorja SZO, da je med najhujšimi zdravstvenimi krizami v zgodovini Regionalni urad SZO ostal močan steber podpore vsem državam članicam. Skupaj z Evropskim observatorijem za spremljanje zdravstvenih sistemov in politik sta prispevala tudi k uspehu slovenskega predsedovanja EU v 2021, saj so bili dostopnost do zdravil in inovacije v zdravstvenem sistemu uvrščeni visoko na politično agendo. Dnevni red letošnjega srečanja odraža, da SZO ni obstal na mestu, saj zajema tako nove pobude, kot je npr. pobuda za kulturne in vedenjske vpoglede, kot tudi dolgoletne problematike, kot je npr. alkoholna politika.

SZO je nepogrešljiv partner, zato moramo zagotoviti, da ostane neodvisna institucija, ki temelji na znanosti, ter zagotoviti trajnostno financiranje.

V zaključku je minister izrazil podporo nadaljnjemu delu SZO in pozval k takojšnji prekinitvi vojne v Ukrajini.

Ob robu zasedanja se je minister srečal tudi z generalnim direktorjem SZO dr. Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. 

Sogovornika sta poudarila pomen globalne solidarnosti in izmenjala stališča o najbolj perečih aktualnih izzivih ter prioritetnih področjih na področju zdravja. V nadaljevanju pogovora sta izpostavila predvsem promocijo zdravja, preventivo, krepitev primarnega zdravstvenega varstva in zagotavljanje univerzalen dostopnosti do zdravstvenega varstva za vse.

Minister je poudaril pomembno vlogo digitalizacije, inovacij in upravljanja v zdravstvu, področja, kjer lahko SZO nudi podporo Sloveniji pri nadgradnji našega zdravstvenega sistema. 

Srečanja se je udeležila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič, ki je obenem predsedujoča Izvršnemu odboru SZO. Ministra sta na zasedanju spremljali državna sekretarka Tjaša Vidic in veleposlanica Republike Slovenije v Državi Izrael Andreja Purkart Martinez.

Na srečanju so sogovorniki poudarili še zavezanost k sodelovanju in izboljšanju procesov upravljanja, s ciljem narediti SZO učinkovitejšo in bolj vključujočo ter se strinjali, da imamo vsi enake, skupne cilje, ki so usmerjani v spodbujanje zdravja in blagostanja za vse ljudi.