Skoči do osrednje vsebine

Zaključek šolskega leta s podelitvijo spričeval v zaporu na Dobu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni je danes potekala razglasitev rezultatov zaključnih izpitov in poklicne mature ter podelitev spričeval.

Spričevala sta podelila organizatorja izobraževanja iz Javnega zavoda Cene Štupar, Branka Bricl in Jure Jamšek. V svojem nagovoru sta vsem kandidatom ob uspešnem zaključku programa čestitala in poudarila pomen izobraževanja. V šolskem letu 2021/22 je srednješolski program uspešno zaključilo dvanajst obsojencev, od tega osem zaključni izpit, štirje pa poklicno maturo.

Šolsko leto je bilo v zavodu zelo pestro in bogato. Osnovno šolo za odrasle, ki se je sicer uradno zaključila v mesecu juliju, je uspešno zaključilo 6 obsojencev. Številni obsojenci so se vključevali tudi v krajše oblike izobraževanja, predvsem nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Izvedene so bile 4 skupine usposabljanja za pridobitev NPK Viličarist in 2 skupini za NPK Čistilec prostorov. Skupno je bilo v vse skupine vključenih 84 obsojencev. Danes se pričenja tudi usposabljanje za NPK Izvajalec del visokih gradenj, v katerega bo vključenih 20 kandidatov. Poleg rednih programov pa v letošnjem letu širimo nabor usposabljanj s programoma NPK Tekstilni konfekcionar in NPK Socialni oskrbovalec na domu.

Vsi obsojenci so se izobraževali v okviru projekta »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, katerega namen je zviševanje izobrazbene ravni obsojencev oziroma pridobitev formalne izobrazbe in spretnosti za poklice, ki omogočajo zaposlitev po prestani kazni in lažjo vključitev v družbo. Poleg vseh omenjenih programov, smo v zavodu zaradi jezikovno raznolike populacije organizirali tudi pet tečajev slovenščine za tujce, v katere je bilo skupno vključenih 88 obsojencev. 58 obsojencev je že uspešno zaključilo tečaj slovenščine, v okviru ene skupine pa je izobraževanje še v teku.