Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na spominski slovesnosti v Bazovici

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes udeležil spominske slovesnosti pred spomenikom štirim ustreljenim junakom v Bazovici. Minister je zbrane nagovoril ter skupaj z generalnim konzulom RS v Trstu Gregorjem Šucem v spomin in slavo bazoviškim junakom položil venec.
Generalni konzul v Trstu Šuc, minister Arčon in konzul Golob med polaganjem venca.

Generalni konzul v Trstu Šuc, minister Arčon in konzul Golob med polaganjem venca. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V pozdravnem nagovoru je minister poudaril, da mu je v čast, da lahko zbrane pozdravi na tem posebnem kraju, na kraju spomina in spoštljive hvaležnosti, ampak tudi na kraju, kjer se je pred desetletji v bolečini izgube rojevala evropska prihodnost. Na tem kraju, kjer moramo biti ponižni, pa tudi drzni, pogumni. Pogumen je namreč ta, ki ne odvrača glave od stiske in bolečine sočloveka. Ta, ki se je pripravljen odreči svojemu udobju za skupno dobro, za pravičnejšo in strpno družbo, za zdravo okolje, za svet, kakršnega si želimo za naše otroke. Tako se danes spominjamo štirih mladih fantov, Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča, ki so verjeli v boljšo prihodnost in so bili zanjo pripravljeni žrtvovati tudi svoja življenja. Minister je poudaril, da ima privilegij, da dan za dnem srečuje srčne, predane junakinje in junake, ponosne Slovenke in Slovence, ki s svojim kulturnim izročilom ohranjajo trdne vezi ne glede na to, na kateri točki na zemljevidu je njihov dom. Slovenci namreč živimo na vseh celinah sveta, smo izjemni športniki, kot vidimo te dni, vrhunski umetniki in znanstveniki. Dan za dnem je, kot je povedal, ob teh srečanjih navdušen in ganjen ter odločen, da naredi vse, kar lahko. Za živost slovenskega jezika, za dostojanstvo slovenske identitete za to, da Slovenci ohranimo mesto, ki nam pripada v veliki evropski družini. »Vredno se je boriti za popravo sedanjih in zgodovinskih krivic. Nanje vedno znova opozarjati – spoštljivo, a vztrajno. Ampak se je vredno boriti tudi za sožitje: ne le za strpno sobivanje, temveč za ustvarjalno sodelovanje med narodi. Če bomo enotni, če bomo pogumni, je Evropa, v kateri sta prijateljski Slovenija in Italija skupaj, sposobna premagati tudi ta nenavadni čas. In iz krize vstati močnejša ter srečnejša. Jaz v to upam. Kaj pa vi?” je zaključil minister.

Današnja spominska prireditev je bil vrhunec letošnjega dogajanja v sklopu Bazovica 2022, v organizaciji Odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu. Številčno množico udeležencev so pozdravili tudi predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor, tržaški župan Roberto Dipiaza in predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar. Slavnostna govornika sta bila predsednik tržaškega pokrajinskega odbora VZPI-ANPI Fabio Vallon ter beneški kulturni in družbeni delavec Giorgio Banchig.