Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje finančnih ministrov EU

Minister za finance Klemen Boštjančič se je 9. in 10. septembra v Pragi udeležil neformalnega srečanja ministrov Sveta za ekonomske in finančne zadeve. Osrednje teme razprav so bile vojna v Ukrajini in njene gospodarske in finančne posledice, obdavčitev dohodkov v Evropski uniji in razprava o ekonomskem upravljanju v spremenjenih okoliščinah.

Rokovanje slovenskega in češkega ministra za finance.

Minister za finance Klemen Boštjančič in češki minister za finance Zbyněk Stanjura | Avtor: Ministrstvo za finance

Ministri so nadaljevali razpravo o vojni v Ukrajini in njenih posledicah. Cene energentov in inflacijski pritiski so se povečali, motnje pri dobavah energentov pa se med državami razlikujejo, zato so se ministri osredotočili predvsem na reševanje gospodarskega in finančnega vidika krize. Države so tako že sprejele ukrepe, ki bi znižale energetsko odvisnost Evrope od Rusije. Ukrepi za blaženje energetske krize naj bodo ciljno usmerjeni in časovno omejeni. Minister Boštjančič je izpostavil potrebo po takojšnjem dogovoru na ravni Evropske unije glede prenove pravil trgovanja na terminskih trgih energentov, s katerimi bi preprečili špekulativne akcije, ki vodijo v visoka dnevna nihanja na teh trgih.

Govorili so tudi o okviru za ekonomsko upravljanje. Fiskalna politika pomembno vpliva na lajšanje učinkov trenutne krize, ki je usmerjena predvsem na področje cen energentov in inflacije. V ta namen je potrebna prilagoditev fiskalnih pravil, ki morajo biti prilagojena trenutnim potrebam, ki jih prinašajo dolgoročni izzivi. Razprava se je vrtela okrog vprašanj porasta javnega dolga v Evropski uniji v zadnjih dvajsetih letih ter smeri fiskalnih pravil. Po prenovi po zadnji finančno gospodarski krizi so slednja zdaj pod udarom še ne popolnoma končane zdravstvene in sočasno prisotne energetske krize ter vojne v Evropi. Ministri se zavzemajo za poenostavitev fiskalnih pravil ter večjo raven njihovega spoštovanja, pri čemer dopuščajo različno hitrost prilagajanja s čim manj izjemami.

Dotaknili so se tudi davčnega področja. Za podporo okrevanju Evrope po pandemiji covida-19 je Evropska komisija maja 2021 sprejela sporočilo o obdavčitvi podjetij. Cilj tega je spodbuditi vzpostavitev trdnega, učinkovitega in pravičnega sistema obdavčitve podjetij v Evropski uniji. Ministri so razpravljali o preteklih in prihodnjih aktivnostih na tem področju.

Pred neformalnim srečanjem finančnih ministrov EU je potekalo srečanje Evroskupine in delovno kosilo, na katerem so ministri obravnavali vprašanje zagotavljanja finančne pomoči Ukrajini za ohranjanje njene stabilnosti in odpornosti.

Minister je ob dogodku opravil bilateralna srečanja s špansko ministrico za ekonomijo in digitalizacijo Nadio Mario Calvino Santamaria, avstrijskim ministrom za finance Magnusom Brunnerjem ter komisarko za finančne storitve, finančno stabilnost ter kapitalske trge Mairead McGuinness.