Skoči do osrednje vsebine

Minister z italijanskim veleposlanikom o izzivih, povezanih z odpravo radijskega oddajanja na srednjem valu v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu urada sestal z veleposlanikom Republike Italije Carlom Campanilejem.
Walter Bandelj, Ksenija Dobrila, Carlo Campanile, Matej Arčon, Maurizio Tremul, Vesna Humar stojijo, v ozadju slovenska in evropska zastava.

Walter Bandelj, Ksenija Dobrila, Carlo Campanile, Matej Arčon, Maurizio Tremul, Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno podrobni razčlenitvi izzivov, ki bi jih prinesla odprava radijskega oddajanja na srednjem valu v Italiji in iskanju ustreznih rešitev. Prisotni so bili tudi predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, in sicer predsednica Slovenske kulturno-gospodarska zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, pa tudi predsednik Italijanske unije, krovne organizacije pripadnikov italijanske narodnosti v Sloveniji, Maurizio Tremul. Sestanka se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Srečanje  je  odziv na zaskrbljenost, ki jo slovenski manjšini v Italiji povzroča napovedana odprava radijskega oddajanja družbe RAI na srednjem valu. Alternative, ki jih ponujajo, poslušalcem namreč še zdaleč v zadostni meri ne zagotavljajo ustreznega dostopa do slovenskih radijskih oddaj Radia Trst A. Z navedeno ukinitvijo bi poslušalci programu namreč lahko še naprej sledili na valovih s frekvenčno modulacijo FM, ki pa marsikje ni dostopna ali je zelo težko dosegljiva. Zadostne rešitve pa ne predstavljata  niti oddajanje prek satelita oziroma po spletu, saj marsikdo ni vešč tovrstne tehnologije, prav tako ta praviloma ni dostopna v avtomobilih.

Kot so sogovorniki poudarili, ne gre le za tehnično vprašanje, temveč tudi simbolno, celo politično. Saj zagotavljanje in financiranje slovenskih programov, ki pa niso dostopni, otežuje ne le informiranost manjšine temveč tudi ohranjanje manjšinskega jezika in kulture. Kot je izpostavil Tremul, se s problematiko ukinitve tovrstnega oddajanja iz strani družbe RAI soočajo tudi pripadniki italijanske narodne skupnosti, ki živijo v Sloveniji in na Hrvaškem.

Minister je na srečanju poudaril, da je morda odprava tovrstnega oddajanja dolgoročno upravičena, vendar pa morajo biti pred tem zagotovljene ustrezne nadomestne rešitve, ki ne bodo oslabile dostopa do slovenskih radijskih programov.

Sogovorniki so se v pogovoru dotaknili še izzivov v povezavi s konvencijo med radiotelevizijsko družbo RAI in italijansko vlado, ki omogoča tudi oddajanje slovenskih programov na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo - Julijsko krajino, pa tudi možnosti okrepitve sodelovanja obeh nacionalnih medijev v okviru projekta Evropska prestolnica kulture , ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici.

Današnje srečanje je bilo, kot so poudarili vsi navzoči, tudi simbolne narave, saj so se z namenom rešitve skupnega izziva za eno mizo srečali predstavniki slovenske manjšine v Italiji, italijanske manjšine v Sloveniji, pa tudi državni predstavniki obeh sosednjih držav.