Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na spominski slovesnosti ob obletnici ustrelitve bazoviških junakov v Ljubljani

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila spominske slovesnosti ob obletnici ustrelitve bazoviških junakov pred rektoratom Univerze v Ljubljani.
Vesna Humar med govorom, za njo pevski zbor.

Državna sekretarka Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamjestvu in po svetu

V pozdravnem nagovoru je državna sekretarka izpostavila simboliko kraja, kjer se tradicionalno odvija slovesnost v osrčju Slovenije, »tu, pred sedežem ustanove, na kateri se začenjajo mlada življenja,« je povedala in poudarila, da tu »razumemo in čutimo, kako dragoceno je mlado življenje in torej kako neprecenljiv je dar, ki so ga bazoviški junaki poklonili domovini, ki so ga poklonili naši skupni prihodnosti.« Revščina, socialna izključenost, konflikti, vojne, nasilno in arbitrarno postavljanje in premikanje meja so uničevalno vplivali na človeške usode, krhali vezi, ubijali sanje, razdirali družine. Prav zato je dobro videti, kako se mejam in razdaljam navkljub pletejo nove vezi, kako rastejo nova mlada življenja. »V tem je drobtinica tolažbe. In gora odgovornosti. Da za mlade, na primer dekleta in fante, ki bodo tu čez nekaj tednov začeli svojo akademsko pot, ustvarimo in ohranimo svet brez peklenskih strojev.« je še podarila državna sekretarka.

Na današnji spominski slovesnosti, ki je del niza prireditev v sklopu Bazovica 2022, so zbrane pozdravili tudi predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar, predsednik Slovenske izseljenske matice Boris Jesih, v slavnostnem nagovori je misli strnila predsednica Narodne in študijske knjižnice v Trstu in Gorici profesorica Mariza Škerk. Čustveno noto tokratni slovesnosti so z občutenim petjem dodali člani Združenega pevskega zbora Tabor – Malič z Opčin pri Trstu, praporščak ter častna straža tabornikov Rodu Modrega vala iz Trsta in Gorice ter skavtov Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Vrhunec letošnjega dogajanja bo osrednja spominska slovesnost pred spomenikom štirim ustreljenim junakom na bazoviški gmajni v nedeljo, 11. septembra. Udeležil se je bo tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.