Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev poklica pravosodni policist na Festivalu poklicev

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij se je danes udeležila Festivala poklicev v Kočevju, na katerem smo predstavljali poklic pravosodni policist. Karierni dogodek je namenjen mladim, ki različne poklice spoznavajo na njim prijazen način - izkustveno in praktično.

Pravosodni policisti so obiskovalcem, ki so se ob razstavnem prostoru izmenjavali, predstavili svoje delo s praktičnim prikazom različne opreme. Vodnika službenih psov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni sta osnovnošolcem in dijakom na zanimiv način predstavila delo s službenim psom, sodeloval je tudi nemški ovčar Lan. Mladi so se preizkusili pri uporabi opreme, na primer zaščitne obleke, detektorja kovin in alkotesta, pa tudi tiste opreme, ki se uporablja pri delu s službenim psom. Spoznali so kje vse pravosodni policisti opravljajo svoje delo in dobili odgovore na različna vprašanja. Svoje spretnosti so lahko pokazali tudi pri grajenju stolpa iz ravnotežnostnih kock Dobra roka, ki jih izdelujejo zaprte osebe v slovenskih zaporih ter si prislužili nagrado.

Dogodek sta organizirala Ljudska univerza in Podjetniški inkubator Kočevje. Ideja o izvedbi dogodka se je pred tremi leti razvila v okviru pilotnega projekta, ki je bil sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada. Namen predstavitev poklicev je osnovan na promociji zaposljivih in deficitarnih poklicev skozi zgodbo ter nadgradnji karierne orientacije za mlade. Skupaj je različne aktualne poklice predstavljalo 29 razstavljavcev, ki so jih obiskali učenci zaključnih razredov iz enajstih osnovnih šol in dijaki iz širše regije.

Uprava trenutno razpisuje prosta delovna mesta pravosodnih policistov - kandidatov v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana in Koper, zaposlujemo pa tudi na drugih delovnih mestih.