Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon uslužbencem predstavila dosežke ob 100 dneh vlade in načrte za naprej

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po skupni ministrski predstavitvi dosežkov ob 100 dneh vlade Roberta Goloba nagovorila tudi uslužbenke in uslužbence zunanjega ministrstva. V nagovoru je predstavila dosežke vlade na zunanjepolitičnem področju in načrte za delo slovenske diplomacije v prihodnosti.

V svojem nagovoru je poudarila, da je zadovoljna, ker Slovenijo počasi vračamo med jedrne države Evropske unije, kar si je kot ministrica zadala kot enega izmed ciljev. Pomembno je namreč, da je Slovenija prepoznana kot zagovornica demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. "Čeprav smo majhni, lahko z dobrimi pobudami in okrepljenim, usposobljenim diplomatskim zborom odigramo vlogo uspešnega zunanjepolitičnega igralca in krepimo ugled države doma in v svetu," je med drugim dejala na srečanju z zaposlenimi.

Med prioritetami, ki jih je navedla že ob svoji predstavitvi pred 100 dnevi, je bila tudi organizacijska posodobitev in osvežitev ministrstva ter prilagoditev aktualnim razmeram v državi in globalno. Na srečanju z zaposlenimi je dejala, da smo naredili prve korake v tej smeri z ustanovitvijo Sektorja za globalne izzive, imenovanjem posebnih odposlancev, ki bodo ciljno in načrtno usmerjeni na točno določena področja. Še posebej je izpostavila aktivacijo gospodarske diplomacije, ki smo jo znova postavili med glavne prioritete dela ministrstva, saj slovenska podjetja še bolj kot kdaj koli prej potrebujejo pomoč na tujih trgih, sploh tistih, ki so potencial za prihodnost.

Omenila je tudi pridobivanje podpore slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov – narejeni so bili prvi koraki, ki se bodo iz tedna v teden stopnjevali in seveda upamo na široko ter dovolj veliko podporo.

Zaključila je, da nas na ministrstvu ter v diplomatskih in konzularnih predstavništvih čaka še veliko in predvsem trdo delo, da bomo uresničili vse zastavljene cilje. Ministrica Fajon se je zahvalila uslužbencem in uslužbenkam Ministrstva za zunanje zadeve za zavzeto delo in pomoč pri uresničevanju zastavljenih ciljev. "Ministrstvo za zunanje zadeve je naša skupna hiša. Dosežki, ki jih v teh dneh predstavljam javnosti, so naši skupni uspehi. Tu smo tudi zato, da skrbimo za ugled, da smo zgled in da ustvarjamo pogoje za blaginjo in varnost Slovenije in njenih državljanov," je zaključila ministrica Tanja Fajon.