Skoči do osrednje vsebine

Konferenca ob 10. obletnici Ljubljanskih smernic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi

V torek, 6. septembra 2022, se je direktor Urada vlade za narodnosti udeležil konference na visoki ravni ob 10. obletnici izdaje Ljubljanskih smernic o integraciji raznolikih družb Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Konferenca je potekala v organizaciji Urada visokega komisarja OVSE za narodne manjšine, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije v Kongresnem centru Brdo. Namen dogodka je bil opraviti razpravo o temeljnih načelih Ljubljanskih smernic, izmenjati izkušnje in dobre prakse pri njihovem uresničevanju v praksi ter opraviti razmislek o tem, kako nasloviti izzive, ki še ostajajo.

Mag. Stanko Baluh, direktor urada, se je ob robu konference sestal z visokim komisarjem OVSE za narodne manjšine Kairatom Abdrakhmanovim ter mu predstavil vlogo urada in položaj italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti v Republiki Sloveniji. Visoki komisar OVSE za narodne manjšine, Kairat Abdrakhmanov, se je istega dne sestal tudi z Albertom Scherianijem, predsednikom Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, in Jožefom Horvatom Sandrelijem, predsednikom Sveta romske skupnosti Republike Slovenije.