Skoči do osrednje vsebine

100 dni ministra za obrambo Marjana Šarca

Takoj po primopredaji je minister Marjan Šarec začel z izpolnjevanjem zavez iz koalicijske pogodbe. Stekle so aktivnosti za posodabljanje koncepta obrambne politike, nabavo dodatnih zmogljivosti za gašenje iz zraka, uvedena je bila revizija projekta 8x8.

Minulih 100 dni so zagotovo najbolj zaznamovali požari v naravnem okolju, največji požar v zgodovini Slovenije, požar na Krasu so gasili dober teden dni. Minister Marjan Šarec je tudi s svojim neposrednim angažmajem na terenu skrbel, da so ključni podsistemi nacionalnovarnostnega sistema delovali usklajeno in v optimalnem okviru svojih zmogljivosti. Gasilci, reševalci, vojaki in policisti, profesionalci in prostovoljci so skupaj dokazali, da slovenski sistem zaščite in reševanja deluje odlično in da je kos tudi najhujšim požarom. Pri gašenju požara na goriškem Krasu je sodelovalo skoraj 15.000 ljudi, od tega več kot 14.500 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter več kot 2500 pripadnikov Slovenske vojske ter pripadnikov Civilne zaščite in drugih zaščitno-reševalnih služb. Slovenska vojska je pri gašenju požara sodelovala s po 230 pripadniki na dan. Ob požaru na Krasu se je tudi v praksi pokazalo, kako pomembni so razpoložljivi mehanizmi EU ter zmogljivosti sosednjih in partnerskih držav, ki smo jih na polno angažirali.

Prav večji letošnji požari, predvsem že omenjeni na Krasu, predstavljajo podlago za nadaljnjo sistemsko financiranje gasilskih društev in drugih organizacij s področja zaščite in reševanja. V prvih 100 dneh smo pripravili spremembe in dopolnitve Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Le-te je Državni zbor sprejel z 80 glasovi za. S sprejetimi spremembami urejamo povračilo stroškov vsem društvom in nevladnim organizacijam s področja zaščite, reševanja in pomoči, ki sodelujejo na intervencijah na podlagi aktiviranega državnega načrta zaščite in reševanja ali na podlagi odločitve poveljnika civilne zaščite. Gre za dodatno financiranje po urah, ki so jih pripadnice in pripadniki porabili ob aktiviranem državnem načrtu.

Letošnje poletje je zaznamovala tudi velika suša. S sklepom vlade smo prvič v zgodovini vzpostavili mehanizem za odpravljanje suše na Primorskem in zagotovili pitno vodo za slovensko Istro. S hitro reakcijo in zagotovitvijo oskrbe vode z vojaškimi, gasilskimi in civilnimi cisternami smo preprečili redukcije pitne vode na Obali. S prevozi smo začeli 26. julija in zaključili konec avgusta. V dobrem mesecu dni je bilo iz reke Unice v Vodarno Rižana do vključno današnjega dne skupaj prepeljanih 53.124 kubičnih metrov vode in opravljenih 3335 prevozov. V najbolj kritičnih dneh je tako v Vodarno Rižana cisterna pripeljala na vsakih deset minut.

Kot odziv na spremenjeno varnostno situacijo v Evropi in na vzhodnih mejah Nata je v začetku junija z delom na Slovaškem začel 1. kontingent Slovenske vojske. Ministrstvo za obrambo je v začetku junija 2022 izvedlo napotitev kontingenta pripadnikov Slovenske vojske na Slovaško, kjer delujejo v misiji Nata kot podpora zavezniškim aktivnostim po začetku ruske vvojaške ofenzive na Ukrajino. V juliju je pripadnike Slovenske vojske na Slovaškem in v Latviji obiskal minister Marjan Šarec ter s tem izrazil dodatno podporo njihovim prizadevanjem.

Tudi sicer je delo na Ministrstvu za obrambo v polnem teku in v prihodnje vlagamo napore tudi različne aktivnosti za pridobivanje kadra v Slovenski vojski. V internem usklajevanju je osnutek sprememb Zakona o službi v Slovenski vojski, s katerimi naslavljamo tudi manko vojakov v obrambnem sistemu, prav tako pa v zvezi s tem potekajo aktivnosti za aktivnejši pristop k pridobivanju kadra za Slovensko vojsko.