Skoči do osrednje vsebine

Zaprisega novih okrajnih državnih tožilk in tožilcev

Pred ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo so danes slovesno zaprisegli novi okrajni državni tožilci in tožilke Jernej Ostruh, mag. Davorina Hovnik, Ika Leban, Naima Oblak in Uroš Srša.

Gre za prvo skupino od trinajstih tožilk in tožilcev, ki jih je po dvoletni blokadi junija 2022 imenovala nova slovenska vlada. Ministrica za pravosodje je ob današnji zaprisegi poudarila, da je tožilstvo ena ključnih ustanov, ki lahko okrepi vladavino prava in zaupanje ljudi v pravni red.

Tožilci so pobudniki kazenskega pregona, njihovo delo močno vpliva na vsebino in potek sodnih postopkov, ob usmerjanju policije pri izvajanju preiskovalnih dejanj pa zagotavljajo ustavnost in zakonitost.

Novo imenovanim okrajnim državnim tožilkam in tožilcem je pravosodna ministrica zaželela veliko poguma, vztrajnosti in modrosti pri prihodnjih poklicnih izzivih in odločitvah, ki ne bodo lahke, in tudi ponosa ob dejstvu, da so z današnjim dnem pričeli opravljati odgovorno delo na pomembni državni funkciji.