Skoči do osrednje vsebine

Premier Robert Golob: Vlada ima dolžnost podpreti razvoj avtomobilske industrije

Predsednik vlade dr. Robert Golob nadaljuje srečanja z gospodarstveniki. Tokrat se je z ministrsko ekipo na sedežu podjetja Iskra Mehanizmi sestal z največjimi dobavitelji slovenske avtomobilske industrije, združenih v Misijo GREMO (GREen MObility).

Večji del slovenske vlade in 11 najvidnejših podjetij, ki predstavljajo 70-odstotkov domače avtomobilske industrije in zagotavljajo 14.300 delovnih mest, so največ pozornosti namenili načrtom nadaljnjega razvoja in ukrepom, ki bi najučinkoviteje podprli ambiciozno zastavljene cilje za še hitrejšo rast.

Premier in sedmerica ministrov so si bili na Brniku enotni, da je avtomobilska industrija strateško ena najpomembnejših industrijskih oz. propulzivnih panog v državi. Z deleži v nacionalni ekonomiji presega deleže na ravni EU, kjer ta panoga predstavlja 7 %, v Sloveniji pa 10 % celotnega bruto dodanega proizvoda. S 400 podjetji, ki delujejo v tej industriji, neposredno in posredno zaposluje prek 40 tisoč ljudi in ustvarja pomembno dodano vrednost.

Kot je po srečanju izpostavil predsednik vlade, "so se s predstavniki danes pogovarjali o tem, kako vlagati v razvoj s ciljem, da bomo kot država v naslednjih desetletjih v tej panogi še vedno med najboljšimi v svetu."

Po oceni premiera sta upravljanje s kriznimi razmerami na eni in pospešena vlaganja v razvoj na drugi strani edini ključ do preživetja naše ekonomije. Izrazil je zadovoljstvo, da v naši državi kljub zahtevnim razmeram še vedno obstajajo resna podjetja, ki se prednostno ukvarjajo z razvojem in aktivno vstopajo v dialog z vlado. "Vlada je na ta dialog pripravljena," je dodal dr. Golob.

Tako vlada kot predstavniki Misije GREMO, ki je nastala kot pobuda najvidnejših članov Slovenskega avtomobilskega grozda, si želijo nadaljnje krepitve razvojnih trendov za zeleno mobilnost in ohranitve položaja na globalnih trgih. Več naporov v inovativnost predvideva tudi finančne posledice, zato je predsednik vlade napovedal vlaganje proračunskih sredstev za razvoj te industrije v višini 30 milijonov evrov letno. Premier si želi, da bi bilo teh sredstev še več, saj verjame, da je to prava smer razvoja slovenske industrije. "Vlada ima dolžnost, da tak razvoj tudi podpira," je sklenil in avtomobilsko dobaviteljsko industrijo pozval, naj bo v prihodnjih letih še bolj ambiciozna.