Skoči do osrednje vsebine

Minister z visokim komisarjem OVSE za narodne manjšine

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejel visokega komisarja OVSE za narodne manjšine H.E. Kairata Abdrakhmanova.
Matej Arčon, Kairat Abdrakhmanov, Vesna Humar stojijo pred napisom urada.

Matej Arčon, Kairat Abdrakhmanov, Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srečanje je bilo namenjeno navezavi stikov ter seznanitvi visokega komisarja Abdrakhmanova z ureditvijo tega področja pri nas. Minister Arčon in državna sekretarka Humar sta med pomembnimi področji skrbi za manjšine poudarila zlasti vprašanja mladih, učenja jezika in gospodarskega sodelovanja. Pa tudi ključno vlogo nevladnega sektorja - prav društva, združenja in druge nevladne ustanove namreč ob podpori Urada izvajajo večino dejavnosti za ohranjanje vitalnosti manjšin ter za dialog in integracijo.

Visoki komisar je pozdravil visoko raven skrbi, ki jo zaščiti manjšin, tako zunaj kot tudi v matični domovini, namenja Slovenija in Urad povabil k deljenju dobrih praks na dogodkih in dejavnostih komisariata.

Srečanja se je udeležil tudi direktor Urada za narodnosti Stane Baluh. Direktor in minister sta poudarila izvrstno sodelovanje med uradoma, ki je odmev dobrih odnosov med slovenskimi skupnostmi v sosednjih državah ter narodnostnimi skupnostmi v Sloveniji

Letos mineva 10 let od nastanka Ljubljanskih smernic o integraciji raznolikih družb. Ob tej pomembni obletnici je včeraj na Brdu pri Kranju v organizaciji Urada visokega predstavnika OVSE za narodne manjšine, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, potekala konferenca, katere namen je bil  pregled dosežkov in razmislek ter razprava o uporabi smernic v prihodnosti v luči izzivov, s katerimi se že in se bomo soočali. Konference se je udeležila tudi državna sekretarka Vesna Humar.