Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na ministrskem zasedanju Lige arabskih držav poudarila pomen multilateralnega sodelovanja

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Kairu udeležila ministrskega zasedanja Lige arabskih držav. V uvodnem nagovoru je poudarila pomen sodelovanja in dialoga pri soočanju s ključnimi globalnimi izzivi ter ministrom predstavila vizijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta za obdobje 2024-2025. Ob robu zasedanja je opravila tudi številna dvostranska srečanja.

"Vizija Slovenije za delo Varnostnega sveta vključuje krepitev zaupanja in vzajemnega spoštovanja kot tudi ukrepe, ki so namenjeni zagotavljanju prihodnosti. Spoštovati moramo mednarodno pravo in Ustanovno listino Združenih narodov, spodbujati vključujoče razprave in odločanje na podlagi zanesljivih podatkov. Ob tem se moramo zavezati k odpravi temeljnih vzrokov, ki ogrožajo mednarodni mir in varnost, kot so neenakost, nepogrešljiva vloga žensk in mladih v konfliktih, podnebne spremembne ter vodna, prehranska in energetska varnost," je v nagovoru poudarila ministrica Fajon. Prav tako je izrazila željo po tesnejšem sodelovanju z Ligo arabskih držav in z vsemi njenimi članicami. "Slovenija je sredozemska država, ki z državami iz regije ne deli zgolj izzivov ampak tudi priložnosti za sodelovanje. Ravno zato si želim, da bi poleg dvostranskega sodelovanja okrepili tudi sodelovanje na multilateralni ravni," je še dodala ministrica.

Ministrica je v nagovoru predstavila politični, gospodarski in razvojni angažma Slovenije v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu. Pri tem je posebej izpostavila prispevek Slovenije k miru in varnosti v okviru sodelovanja v mirovnih operacijah v regiji in preko pobud za človekove pravice, humanitarno pomoč in trajnostni razvoj z namenom vzpostavitve mirnih, trajnostnih in odpornih družb. Predstavila je tudi delovanje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti v regiji ter sodelovanje Slovenije v Uniji za Sredozemlje, v okviru katere deluje Evro-sredozemska univerza (angleško Euro-Mediterranean University - EMUNI) s sedežem v Piranu.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo nad zavezanostjo Lige k stabilnosti v regiji in se zavzela za mirno rešitev vprašanja Palestine, ki bi temeljila na načelu dveh držav in bila dosežena preko pogajanj. Hkrati je predstavila glavne prioritete Slovenije v multilateralnem sistemu, s poudarkom na spopadanju s podnebnimi spremembami, zagotavljanju prehranske in energetske varnosti ter varne oskrbe z vodo.

Ob robu zasedanja se je ministrica Fajon srečala z generalnim sekretarjem Lige ter zunanjimi ministri Alžirije, Džibutija, Egipta, Iraka, Libanona, Maroka, Mavretanije, Somalije in Tunizije. S sogovorniki je pregledala dvostranske odnose in sodelovanje, izmenjala stališča o dogajanju v regiji in prisluhnila pričakovanjem sogovornikov glede aktualnih razmer v svetu.

Liga Arabskih držav je bila ustanovljena leta 1945 in ima sedež v Kairu. Sestavlja jo 22 držav članic (med njimi ima Sirija trenutno zamrznjen status) iz Severne Afrike, Roga Afrike, Bližnjega vzhoda in Arabskega polotoka.