Skoči do osrednje vsebine

Konferenca ob 10. obletnici Ljubljanskih smernic

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je na Brdu pri Kranju udeležil konference ob 10. obletnici Ljubljanskih smernic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). "Smernice, ki obravnavajo nove globalne trende naraščajočih neenakosti, so danes enako pomembne kot pred desetimi leti," je v nagovoru poudaril državni sekretar.
državni sekretar Štucin na odru, govori, v ozadju znak Ovse

Državni sekretar Marko Štucin na konferenci ob 10. obletnici Ljubljanskih smernic | Avtor: STA/Bor Slana

1 / 2

Konferenca ob 10. obletnici Ljubljanskih smernic je pomembna za pregled ključnih preteklih dosežkov od sprejema smernic in razpravo o njihovi prihodnji uporabi, posebej za naslavljanje novih izzivov. "Smernice nudijo vodilo in temeljna načela za integracijo raznolikih demokratičnih družb, kjer so na osnovi vladavine prava in dobrega upravljanja spoštovane človekove pravice vseh," je poudaril državni sekretar Štucin. Ob tem je hkrati izrazil obžalovanje nad porastom konfliktov v regiji OVSE in obsodil vsakršno uporabo sile ter pozval k obnovi zaupanja in dialoga. Zbrane je seznanil tudi z dolgo tradicijo Slovenije na področju zaščite pravic narodnih manjšin.

Ob robu konference se je državni sekretar sestal z Visokim komisarjem OVSE za narodne manjšine Kairatom Abdrakhmanovim. Razpravljala sta o izzivih na področju zaščite manjšin in se dotaknila posledic vojne v Ukrajini. Visoki komisar je pozdravil dobre prakse in pobude Slovenije na področju zaščite manjšin in vključujočih družb. Poudarila sta pomen naslovitve narodnih manjšin in raznolikosti družb za preprečevanje konfliktov in krepitev dialoga družb.