Skoči do osrednje vsebine

Estonske in finske rešitve kot primer dobre prakse za slovensko zdravstvo

V minulih dneh se je delegacija Ministrstva za zdravje na čelu z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom mudila na delovnem obisku na Finskem in v Estoniji. Delegacijo je od 29. do 30. 8. 2022 gostilo Ministrstvo za socialne zadeve in zdravje Finske in od 31. 8. do 1. 9. Ministrstvo za delo in zdravje Estonije.

V okviru obiska se je minister z ekipo srečal z obema ministroma, pristojnima za zdravje in s predstavniki različnih institucij, ki so pristojne tako za zdravstveno varstvo, javno zdravje, predvsem pa za digitalizacijo zdravstvenega sistema.

Namen delovnega obiska je bil krepitev medsebojnega sodelovanja Slovenije s Finsko in Estonijo ter podrobnejša seznanitev z zakonodajnimi in sistemskimi rešitvami v zdravstvu, z zdravstvenimi reformami obeh držav, njihovimi aktivnostmi s področja digitalizacije v zdravstvu in drugimi pomembnimi informacijami o delovanju zdravstvenega sistema in zdravstvenih inštitucij v praksi v obeh državah gostiteljicah.

Digitalizacija v zdravstvu je prioritetna tema v EU in eno od prioritetnih področij dela Vlade RS na nacionalni ravni. Finska in Estonija sta na področju digitalizacije v zadnjih letih dosegli zavidljive rezultate v mednarodnem merilu. Izkušnje in rešitve, ki sta jih državi zelo uspešno implementirali v nacionalni zdravstveni sistem, bodo v Sloveniji lahko v pomoč pri pripravi potrebnih sistemskih rešitev na področju načrtovanih zdravstvenih sprememb, informatizacije in digitalizacije zdravstvenega sistema ter krepitvi in zagotavljanju vzdržnega, odpornega in učinkovitega zdravstvenega sistema.

Finsko Ministrstvo za socialne zadeve in zdravje je v fazi implementacije obsežne zdravstvene reforme skladno z načrtom za oživitev in odpornost zdravstvenega sistema z namenom stroškovne učinkovitosti zdravstvenega in socialnega varstva ter krepitve preventive in mobilnih storitev. Minister za socialne zadeve in zdravje Finske Aki Lindén je slovenski delegaciji predstavil zgodovino razvoja zdravstvenega sistema na Finskem ter rešitve, ki jih prinaša reforma zdravstvenega in socialnega varstva. Izkušnje Finske so zanimive z vidika organizacije in dostopnosti do zdravstvenih storitev in centraliziranega zbiranja zdravstvenih podatkov, ki v ospredje postavljajo pacienta in so skladni z zakonodajo o varnosti osebnih podatkov. Delegacija je med drugim obiskala center, kjer izvajajo zdravstvene in socialne storitve (integrirana oskrba) ter največjo Univerzitetno bolnišnico v Helsinkih, ki je obenem največja bolnišnica na Finskem in ena največjih v Evropi.

Estonski nacionalni zdravstveni informacijski sistem ima celovit sistem za upravljanje in organizacijo digitalnih zdravstvenih rešitev ter tehnično infrastrukturo, ki jo zagotavlja država. Estonija je sprejela vrsto ukrepov v okviru nacionalnega zdravstvenega načrta, ki vključujejo razvoj novega bolnišničnega načrta, povečano uporabo rešitev e-zdravja, ukrepov za okrepitev primarnega zdravstvenega varstva, prizadevanja za razširitev kritja zdravstvenega zavarovanja, optimizacijo nalog in zagotavljanje izboljšanega izobraževanja in usposabljanja, ter reševanja vprašanj, povezanih s pomanjkanjem delovne sile v zdravstvu.

Primeri dobrih praks, predvsem sistem digitalnih rešitev iz Estonije in ureditev zdravstvenega sistema na Finskem bi po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana lahko bili odlična iztočnica za prenovo slovenskega zdravstvenega sistema.