Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na prvem regijskem dogodku o doseganju ciljev ničelnih izpustov v Mariboru

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Mariboru udeležil prvega regijskega dogodka NET 0, ki je potekal v obliki Business-to-Diplomacy (B2D) in je v središče postavil doseganje ciljev ničelnih izpustov. V svojem uvodnem nagovoru je povedal, da sodi Slovenija na mednarodni ravni med najbolj proaktivne države, ki zagovarjajo ambiciozno okoljsko agendo in usklajen večstranski pristop.
Samuel Žbogar za govornico

Državni sekretar Samuel Žbogar na prvem regijskem dogodku v obliki v obliki Business-to-Diplomacy | Avtor: Matej Pušnik/ISR

1 / 2

Državni sekretar Žbogar je poudaril, da je Slovenija med lanskim predsedovanjem Svetu EU uspešno izpogajala Glasgowski podnebni pakt. Vodna diplomacija je bila postavljena v središče zunanjega delovanja Evropske unije. Od leta 2020 Slovenija predseduje Skupini prijateljev vode in miru v Ženevi, prihodnje leto pa prevzema predsedovanje Vodni konvenciji Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo. Državni sekretar je v nagovoru poudaril, da je zagotavljanje podnebne in vodne varnosti tudi eden od stebrov slovenske kandidature za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN.

Ministrstvo za zunanje zadeve z gospodarsko diplomacijo podpira in spodbuja inovativne rešitve slovenskih gospodarskih in raziskovalnih institucij, njihovo znanje, visokotehnološka znanja, izdelke in raziskave. Dogodek je povezal zainteresirane akademike, poslovne in javne subjekte in v središče postavil doseganje ničelnih izpustov z dvema glavnima poudarkoma: s prikazom dobrih praks prihoda udeležencev na kraj dogodka in z načinom izvedbe dogodka, ki je sledil kriterijem ničelnih izpustov. Celodnevni program dogodka je vključeval prihod udeležencev iz Ljubljane v Maribor z vlakom in kolesarjenje udeležence na kraj izvedbe dogodke. Železniški prevoz v okviru EU prizadevanj za ogljično nevtralen prometni sektor namreč pomembno prispeva k blažitvi podnebnih sprememb.

V okviru dogodka je potekala okrogla miza z naslovom Strateške usmeritve trajnostnega poslovanja, na kateri so sodelovali  vodilni predstavniki slovenskih podjetij, med katerimi so Petrol, Slovenske železnice, Resalta, Elektro Maribor in NLB. Vabilu na dogodek so se odzvali tudi številni predstavniki diplomatskih predstavništev, akreditiranih v Republiki Sloveniji s sedežem v Ljubljani.  

Dogodek je organiziral Inštitut za strateške rešitve (ISR) v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija).