Skoči do osrednje vsebine

"Doživetja. Okusi. Zakladi" - forum o razvoju turizma v SI-HU čezmejni regiji

V Monoštru je 2. septembra potekal čezmejni forum z naslovom "Doživetja. Okusi. Zakladi". Predstavljene so bile dobre prakse in skupni projekti na področju turizma ter priložnosti za sodelovanje in promocijo SI-HU čezmejne regije v novem evropskem programu Interreg. Dogodek so organizirali slovenski Generalni konzulat v Monoštru, Zveza Slovencev na Madžarskem in Razvojna agencija Slovenska krajina. Sodelovali so župani z obeh strani meje, predstavniki zbornic, agencij in zavodov za promocijo turizma in čezmejnega sodelovanja, vodstvi obeh naravnih parkov ter posamezni turistični ponudniki.

Posamezne primere dobrih praks so podali direktorica TIC Moravske Toplice Sonja Bily, namestnik direktorja Narodnega parka Őrség Csaba Németh in sodelavka RASK Viktorija Hanžek. Projektna koordinatorka v Uradu samouprave Železne županije Anita Bálint je predstavila projekt SI-HU PRO - vzpostavitev čezmejnega turističnega omrežja. Vodja programa v Skupnem sekretariatu programa čezmejnega sodelovanja Aleš Mrkela je posredoval prednostna področja v novem Interreg SI-HU programu 2021-2027.
Generalna konzulka Metka Lajnšček je v uvodnem nastopu poudarila, da ima čezmejna regija številne skupne točke: povezujejo jo terme in zdravilišča, neokrnjena narava, kulinarika, bogata kulturna in sakralna dediščina. Njena posebnost je narodnostna in verska pisanost prebivalstva. Močno vez predstavljata slovenska in madžarska narodna skupnost v Porabju in Prekmurju. Po njenih besedah ima uspešno čezmejno sodelovanje vsestranske koristi za širši gospodarski, družbeni in politični razvoj dvostranskih odnosov med državama. Pripomore k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev območja, da je le to privlačno za življenje, delo, naložbe in razvoj podjetništva. Na ta način se oblikuje tudi atraktivna turistična regija s pestro ponudbo možnosti za preživljanje prostega časa, aktivnega oddiha in nepozabnih doživetij.
Udeleženci foruma so imeli priložnost spoznati regijo in njeno turistično ponudbo. S tem namenom so obiskali Slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku in Turistično nastanitveni center Peterloug v Markovcih na Goričkem.