Skoči do osrednje vsebine

Prizadevali si bomo, da se skupno evropsko delovanje v boju s požari in drugimi katastrofami okrepi

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je v Bruslju udeležil neformalnega sestanka ministrov, pristojnih za izvajanje mehanizma Unije na področju civilne zaščite, o krepitvi pripravljenosti in odziva na obsežne požare v naravi. Srečanje je gostil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

»Letos smo se vsi soočali z resnostjo in ogromnim obsegom gozdnih požarov v Evropi. Skupna prizadevanja in skupne rešitve so edina prava pot naprej, zato Slovenija močno podpira vse nadaljnje korake za zagotavljanje varnosti naših državljanov s poudarkom na krepitvi preventive, pripravljenosti in odzivanja doma ter posledično v drugih državah mehanizma,« je uvodoma poudaril minister Šarec.

Spomnil je, da ima Slovenija močne in dobro organizirane sile za gašenje gozdnih požarov s tal, zahvaljujoč velikemu številu operativnih prostovoljnih gasilcev ter sistemu, ki zagotavlja organiziran in hiter premik gasilskih enot. Kljub temu pa letošnjih gozdnih požarov ne bi bilo mogoče uspešno obvladovati brez podpore gasilskih flot za gašenje iz zraka, tako naših nacionalnih, držav članic EU, kot tudi tistih iz prijateljskih držav, ki so nudile podporo.

»Zato potrebujemo močnejšo gasilsko floto za gašenje iz zraka, da zapolnimo trenutno vrzel na nacionalni ravni. Našo floto bomo v naslednjih dveh letih okrepili z nakupom lahkih letal, ki bi jih lahko registrirali v Evropski nabor civilne zaščite (angleško European Civil Protection Pool - ECPP), posledično pa bi bila lahko na voljo tudi za nadaljnjo mednarodno pomoč v regiji.«

»Močno spodbujamo stalen razvoj zmogljivosti rescEU za gašenje gozdnih požarov iz zraka,« je dodal minister Marjan Šarec in poudaril, da Slovenij-a izraža tudi interes za vzpostavitev zmogljivosti rescEU za gašenje gozdnih požarov s helikopterjem.

Ministri so ob zaključku v veliki meri podprli predloge Evropske komisije. O podrobnostih se bodo države dogovorile v Odboru za civilno zaščito.

Minister Šarec je med drugim izpostavil, da bomo v prihodnje še več pozornosti namenili tudi ozaveščanju širše javnosti, še posebej mladih, o podnebnih nesrečah ter ustreznem ravnanju in preprečevanju požarov v naravi. 

Skupinska fotografija ministrov udeležencev srečanja

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je v Bruslju udeležil neformalnega sestanka ministrov, pristojnih za izvajanje mehanizma Unije na področju civilne zaščite, o krepitvi pripravljenosti in odziva na obsežne požare v naravi | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 3