Skoči do osrednje vsebine

Posvet zdravstva na Brdu: Skupaj za boljšo in hitrejšo dostopnost do zdravstvenih storitev

Ministrstvo za zdravje je včeraj predstavilo ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema in za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije bolezni covid-19 na področju zdravstva.
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v uvodnem nagovoru udeležencem JZZ.
1 / 2

Zbrane je uvodoma nagovoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je dejal, da so v 100 dnevih vlade dokazali, da zmorejo v kratkem času pripraviti dobro vsebino. »V prejšnjem tednu sem se na Finskem seznanil z odličnim zdravstvenim sistemom, ki so ga tam vzpostavili v roku 10 let. Naš cilj je, da nekaj podobnega storimo v treh letih«, je dejal minister, ki je napovedal reformo slovenskega zdravstva.

Vršilec dolžnosti direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder je predstavil spremembe pri notranji reviziji in nadzoru zavodov, ki jih uvaja julija sprejet Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu dr. Alenka Kolar je predstavila aktualno situacijo in izzive na področju informatizacije in digitalizacije zdravstva, vodja Sektorja za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje mag. Vlasta Mežek je predstavila ukrep plačevanja vseh javnih zdravstvenih storitev, vodja Službe za sistemsko zakonodajo na Ministrstvu za zdravje mag. Mateja Radej Bizjak pa vsebino, ki se nanaša na opravljanje zdravstvenih storitev pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti na podlagi soglasja delodajalca. Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno nego na Ministrstvu za zdravje doc. dr. Mojca Dobnik je ob robu prvega dela srečanja predstavila razširitev kompetenc diplomirane medicinske sestre v ambulanti družinske medicine.

V drugem delu je koordinacijo Ministrstva za zdravje za obvladovanje epidemije predstavil državni sekretar mag. Tadej Ostrc. Še enkrat je poudaril, da je vodenje epidemije v rokah stroke. »Na ministrstvu želimo upravljanje z epidemijo na lokalnem nivoju prepustiti Javnim zdravstvenim zavodom. Naša naloga je, da vam osvetlimo cesto in vam omogočimo vse potrebne zakonske in finančne podlage«, je dejal.

Vodja strokovne skupine za obvladovanje epidemije bolezni covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je predstavil aktualno epidemiološko situacijo in predvidene nadaljnje korake. »Pričakujemo drugačno pot, niti ne toliko enostavnejšo, ampak verjamem, da smo se naučili s covidom-19 živeti in da ga bomo uspešno vključili v zdravstveni sistem. Nekaj teh izkušenj iz zadnjih dveh let pa nam bo gotovo koristilo tudi pri drugih respiratornih boleznih«, je poudaril.

Vodja Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu prof. dr. Matjaž Jereb je še enkrat poudaril, da bodo pozorno spremljali zasedenost intenzivnih postelj namenjenih covidnim bolnikom in ob neugodnih trendih tudi hitro sprejeli dodatne ukrepe.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izr. prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem za izredne napore, s katerimi so kar se da omilili posledice epidemije. »Nekatere bolezni smo s cepljenjem uspešno iztrebili, covid-19 pa enostavno tako hitro mutira, da moramo uporabiti tudi druge načine« in ob tem poudarila, da bo potrebno aktivno delovati na področju zdravil, še posebej v socialno-varstvenih zavodih.

Organizacijo dela v socialno-varstvenih zavodih je predstavila vodja Službe za dolgotrajno oskrbo na Ministrstvu za zdravje Tanja Petkovič, poročilo o pregledu desetih protikoronskih paketov, ki bo podlaga za nov zakon, pa je predstavila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic.

Ob koncu posveta je zbrane nagovoril tudi predsednik vlade dr. Robert Golob. »Na začetku izrekam ogromno zahvalo vsem zdravstvenim delavcem za vse delo, ki ste ga v zadnjih dveh letih opravili. In to pod grožnjo hudih zdravstvenih težav in izredno obremenitvijo.« Po njegovih besedah bodo pogoji za delo v zdravstvu, kljub draginji, optimalni. Poudaril je še, da je denar za reforme v zdravstvu zagotovljen.