Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Vesna Humar pri Slovencih v Bosni in Hercegovini

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je obiskala Slovence v Bosni in Hercegovini.
Državna sekretarka s predstavniki društva. V rokah držijo priznanje.

Podelitev priznanja urada Društvu Encijan. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Državna sekretarka Vesna Humar je obisk slovenske skupnosti pričela v Banja Luki, kjer se je srečala s predstavniki Društva Slovencev Triglav Banja Luka. Predstavili so načrt dela do konca leta ter izzive, s katerimi se soočajo po nenadni smrti dolgoletne predsednice društva, ki je bila nosilka večine njihovih aktivnosti. Državna sekretarka se jim je zahvalila za njihovo delo ter jih vzpodbudila k čimprejšnjemu imenovanju novega vodstva, da bo društvo lahko nemoteno delovalo še naprej.

Sledil je obisk Zenice, kjer se je najprej srečala s predstavniki slovenskih društev iz Banja Luke, Prijedora, Tuzle, Kaknja, Breze, Zenice in Sarajeva. Seznanili so jo z delovanjem posameznega društva. Nekaj društev je in še bo praznovalo visoke obletnice v tem letu, nekaj jubilejev pa se napoveduje tudi v naslednjem. Določena društva se soočajo s problematiko neustreznih društvenih prostorov, vsi skupaj pa so opozorili na neustreznost kriterijev za dodelitev slovenskega državljanstva v postopku izredne naturalizacije ter štipendije za študij v Republiki Sloveniji. Precej nezadovoljstva je povzročilo tudi to, da za državnozborske volitve niso prejeli materiala in obstaja resna bojazen, da bo enako tudi pri prihajajočih volitvah za predsednika države in lokalnih volitvah. Državna sekretarka je zagotovila, da bo urad temu vprašanju namenil posebno pozornost že v naslednjih dneh ter prisotne opozorila na javni razpis za leto 2023, ki bo objavljen predvidoma v prihodnjem mesecu. Vsem slovenskim društvom se je zahvalila za njihovo dosedanje delo in trud, ki ga vlagajo v ohranjanje slovenstva ter zagotovila vso podporo urada njihovemu delu tudi v prihodnje.

V nadaljevanju obiska se je udeležila  6. srečanja Slovencev iz Bosne in Hercegovine in svečane proslave ob 30. obletnici Združenja meščanov slovenskega rodu »Encijan« Zenica, ki se je pričela z otvoritvijo manjše razstave umetniški del tako slovenskih umetnikov kot umetnikov, ki so v preteklosti sodelovali s samostojnimi razstavami v organizaciji združenja Encijan. Sledila je obeležitev 30. obletnice združenja in ob tej priložnosti je državna sekretarka predsedniku združenja Draganu Gačniku izročila priznanje in zahvalo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske narodne in kulturne identitete ter slovenskega jezika med pripadniki slovenske skupnosti v Bosni in Hercegovini, še posebej na območju mesta Zenica.

Državna sekretarka je obisk zaključila v Sarajevu, kjer si je po sestanku na slovenskem veleposlaništvu, ogledala še prostore Slovenskega društva Cankar. S predstavniki društva je spregovorila o njihovih načrtih do konca tega leta kot tudi v naslednjem letu. Delegacijo urada je ves čas spremljal dr. Zvone Žigon, namestnik veleposlanika, z Veleposlaništva Republike Slovenije v Sarajevu.