Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev 23. umetniške razstave iz niza Okno k sosedu

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu je 1. septembra 2022 odprl že 23. razstavo iz niza Okno k sosedu, v sklopu katere vam tokrat predstavljamo vizualnega umetnika Bruta Carniollusa in akademskega kiparja Marijana Mirta. Oba umetnika sta se udeležila otvoritve razstave.

Goste, med katerimi je bili tudi podžupan Celovca Lojze Dolinar, je nagovoril generalni konzul dr. Anton Novak. Izpostavil je, da bo 4. decembra letos minilo že 10 let od prve razstave iz cikla Okno k sosedu, za kar se gre še posebej zahvaliti kustosinji Olgi Butinar Čeh. V sklopu njenih postavitev se je doslej predstavilo že 46 umetnikov, članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

V nadaljevanju je Olga Butinar Čeh predstavila tokratna umetnika in njuna dela. Brut Carniollus je vizualni umetnik, fotograf in ustvarjalec, ki se ukvarja s tehniko digitalnega kolaža, kjer fotografijo uporablja kot glavni sestavni del, kot risbo, ki jo kot digitalno grafiko z ultravijoličnim (UV) tiskom prenaša na platna. Marijan Mirt, na drugi strani, se skozi njegova dela sprašuje o življenju, o družbi in o našem planetu. Človeška narava, tako Mirt, je že sama po sebi prepolna ugank brez odgovorov, žal pa je tudi močno avto destruktivna in omejena v zavedanju. Kipar Marijan Mirt si prizadeva odgovoriti na resna filozofska in eksistencialna vprašanja, ki se dotikajo likovno vizualne umetnosti in trenutnega stanja v družbi ter v našem okolju. Njegove skulpture so v zoomorfni formi metafora današnjega človeka.

Otvoritev razstave, ki bo na ogled do sredine naslednjega leta, je vizualno in zvočno posnel Rudi Klarič. Posnetek si lahko ogledate tudi pod zavihkom: Okno k sosedu na straneh Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in na naši Facebook strani.