Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na odprtju seminarja za sodelavce šol in vrtcev s slovenskim učnim jezikom v Italiji

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je udeležila odprtja Jesenskega seminarja za vzgojitelje, učitelje in profesorje šol s slovenskim učnim jezikom v Italiji.
Udeleženci. V ospredju državna sekretarka Humar in senatorka Rojc. Sedijo v dvorani kulturnega doma.

Udeleženci. V ospredju državna sekretarka Humar in senatorka Rojc. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Seminar že sedeminpetdesetič organizirata Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije v sodelovanju z Uradom za slovenske šole  Deželnega šolskega ravnateljstva za Furlanijo Julijsko krajino v Trstu.

Slovenska šola v Italiji uživa velik ugled zaradi svoje strokovnosti in nudenja uporabnih ter zanimivih vsebin, učitelji pa na takšnih seminarjih pridobivanja dodatna strokovna znanja s področja didaktike poučevanja in specifičnega pristopa do učencev. Prav zato se v slovenske šole vpisuje čedalje več otrok tudi iz družin, kjer doma ne govorijo slovenskega jezika. Vendar pa se tako kot  druge šole tudi slovenska sooča s posledicami demografskega padca. Letošnje šolsko leto bo slovenske vrtce in šole v Italiji obiskovalo nekaj več kot 4000 otrok, učencev in dijakov, kar je za približno dvesto vpisov  manj kot prejšnje šolsko leto. Prav tako sta čedalje bolj pereča problema zagotavljanja ustreznega vodstvenega kadra ter razpršenost šolske mreže, ki za narodno skupnost predstavlja pomembno slovensko prisotnost in vidnost na terenu, hkrati pa jo postavlja pred velik finančni izziv. Kljub temu se slovenski šolniki v Italiji veselijo zaradi možnosti novih zaposlitev tako v šolah kot na Uradu za slovenske šole.

Predavanj in delavnic za posamezna predmetna področja in stopnje šolanja, ki bodo potekala na daljavo, se bo do konca prihodnjega tedna udeležilo okrog 450 udeležencev iz slovenskih vrtcev in šol od Milj do Špetra.