Skoči do osrednje vsebine

Zaključna konferenca programa socialne aktivacije v Črnomlju

V sredo, 31. avgusta 2022, je v Kulturnem domu Črnomelj potekala zaključna konferenca programa socialne aktivacije, ki se je je udeležil tudi direktor Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stanko Baluh, s sodelavkama.

Gre za projekta »Motivacija – Odgovornost – Spremembe – Trajnost (MOST)« in »Aktiviraj se v Novem mestu in Črnomlju (AS v Novem mestu in Črnomlju)«, v okviru katerih so se od leta 2017 dalje izvajali programi socialne aktivacije na območju Dolenjske in Bele krajine, še posebej v Novem mestu in Črnomlju. Namen obeh projektov je bil aktivirati dolgotrajno brezposelne osebe, da bi ti pridobili dodatne kompetence, okrepili svojo samopodobo in izboljšali duševno zdravje in da bi se (ponovno) začeli vključevati v širšo okolico ter da bi bili motivirani za približevanje oziroma aktivno vključevanje na trg dela. Projekt »AS v Novem mestu in Črnomlju«, ki sta ga v partnerstvu izvajala Razvojno izobraževalni center Novo mesto in Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, je bil ciljno usmerjen v eno izmed najbolj ranljivih skupin v naši družbo – romske ženske.

Mag. Baluh je v svojem nagovoru pohvalil rezultate obeh projektov in obljubil, da si bo urad po najboljših močeh prizadeval, da bi se tudi v prihodnjem obdobju tovrstni programi nadaljevali in se še nadgradili, k čemur je v sprejetem Nacionalnem programu ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030 zavezano tudi pristojno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poudaril je pozitivne informacije, ki jih urad skozi svojo okrepljeno prisotnost na terenu prejema o tovrstnih programih in njihovih učinkih, zavedanje o številnih izzivih pa prinaša predvsem veliko razumevanja o življenjskih razmerah, v katerih udeleženke in udeleženci teh programov živijo, kar bo pripomoglo k delu v prihodnje.