Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na neformalnem srečanju zunanjih ministric in ministrov EU: “Pomembno je, da se ne navadimo te vojne”

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Pragi udeležila neformalnega srečanja ministric in ministrov za zunanje zadeve držav članic EU (Gymnich), na katerem je bil osrednji del razprav namenjen predlogu o ukinitvi EU vizumov za ruske državljane kot odgovor EU na rusko agresijo na Ukrajino. Zunanji ministri so podprli popolno prekinitev Sporazuma EU z Rusko federacijo o lajšanju postopkov pri pridobivanju vizumov za ruske državljane.

"Veseli me, da smo pokazali enotnost in na EU ravni sprejeli še en ukrep, ki jasno govori o naši odločnosti, da obsodimo nesprejemljivo rusko agresijo. Današnja odločitev pomeni bistveno zmanjšanje števila EU vizumov za ruske državljane. Še vedno pa bo mogoče, da bodo študentje in novinarji, na primer, lahko dobili vizume hitro, če bodo tako odločile države članice Evropske unije. Enako velja za posameznike, ki bodo resno ogroženi zaradi ruskega režima. S tem želimo dati jasen signal ruski javnosti, da obstaja pomembna razlika med navadnimi državljani in tistimi, ki podpirajo rusko agresijo," je povedala Fajonova. "Sporočilo današnjega zasedanja je bilo enotno: pomembno je, da se ne navadimo te vojne. Ne smemo se navaditi, da ukrajinski otroci odraščajo ob sirenah za zračno nevarnost, ob eksplozijah in v zakloniščih," je dodala ministrica.

Ministri so opravili tudi razpravo o odnosih med EU in Afriko, ki se je odvila šest mesecev po uspešnem vrhu EU-Afrika februarja letos. Ruska agresija na Ukrajino in njene globalne posledice so zelo prizadele afriški kontinent predvsem na področju prehranske varnosti. EU si prizadeva za kratkoročno pomoč afriškim državam, hkrati pa je potrebno poiskati dolgoročne rešitve ter si prizadevati za boj proti ruskim dezinformacijam, ki imajo v afriških državah velik vpliv.

Ministrica Fajon je pozdravila razpravo in poudarila pomen izpolnjevanja dogovorov in zavez, sprejetih na vrhu EU-Afrika. Kot je poudarila, je sodelovanje potrebno prilagoditi potrebam in zahtevam afriških partnerjev, ki jim je potrebno bolje prisluhniti. "Trdno partnerstvo z Afriko mora ostati ena ključnih zunanjepolitičnih prednostnih nalog EU. Vojna v Ukrajini je jasno pokazala, da moramo okrepiti dialog o večstranskih zadevah z afriškimi partnerji," je poudarila ministrica.

Ministrica Fajon je izpostavila tudi pomen in nujnost, da se na ravni EU ohrani enotnost in usklajeno stališče do Rusije, kar je ponovila tudi v pogovoru z zunanjimi ministri Ukrajine, Moldavije in Gruzije, s katerimi so se ministrice in ministri sestali na delovnem kosilu in izmenjali mnenja o njihovi evropski perspektivi.