Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je v Pragi udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov EU

Minister Šarec: »Slovenija ostaja zavezana k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju v okviru aktivnosti EU, Nata in OZN v podporo Ukrajini in stabilnosti v regiji Zahodni Balkan.«

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Pragi udeležil neformalnega zasedanja obrambnih ministrov EU. Zasedanje so ministri včeraj začeli z neformalno večerjo, ki jo je gostila češka obrambna ministrica Jana Černochová. V današnjih razpravah so največ pozornosti ponovno namenili vojni v Ukrajini ter njenim posledicam na varnost in obrambo. Slovenija ostaja zavezana k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju v okviru aktivnosti EU, Nata in Organizacije združenih narodov v podporo Ukrajini in stabilnosti v regiji Zahodni Balkan.

Prvo razpravo so posvetili ruski agresiji na Ukrajino ter njenim posledicam na varnost in obrambo s poudarkom na Zahodnem Balkanu ter vzhodni in južni soseščini. Ministrom so se na zasedanju pridružili tudi namestnik pomočnika generalnega sekretarja Nata Joerg See, podsekretar za operacije Organizacije združenih narodov Jean-Pierre Lacroixo in vodja pododbora Evropskega parlamenta za varnost in obrambo Nathalie Loiseau.

Skupaj so ostro obsodili rusko agresijo na Ukrajino in poudarili enotnost EU ter mednarodne skupnosti za nadaljnjo pomoč. Izpostavili so zaskrbljenost glede posledic, ki jih bo vojna pustila na širši regiji. Kot je poudaril minister Šarec, se Slovenija tudi v prihodnje zavezuje tesno sodelovati v okviru aktivnosti EU, Nata in Organizacije združenih narodov v podporo Ukrajini.

Opozoril je na posledice vojne za Zahodni Balkan in se ob tem dotaknil operacije EU Althea v Bosni in Hercegovini, ki ji novembra poteče mandat. Operacija Althea s svojim mandatom ostaja eden izmed stebrov stabilnosti v regiji, zato moramo narediti vse, da regija ostane varna, je še poudaril.

V drugi razpravi so ministri obravnavali skupno sporočilo Evropske komisije in visokega predstavnika o analizi vrzeli v naložbah v obrambo. Razprava je bila osredotočena tudi na kratkoročne in srednjeročne potrebe ter zagotavljanje skupnega koherentnega pristopa za krepitev obrambne industrije držav članic. Ministri so pozdravili analizo vrzeli in predvidene nadaljnje ukrepe. Minister Šarec je izpostavil podporo Slovenije predlogom in pomen komplementarnosti omenjenih naporov z Natom ter sodelovanja in vloge srednjih ter malih podjetij pri krepitvi obrambne industrije EU.

Zadnja razprava je bila ponovno namenjena Ukrajini. Potekala je v okviru delovnega kosila, na katerem se je v uvodu ministrom prek videopovezave pridružil obrambni minister Ukrajine Reznikov, ki se je EU zahvalil za vso dostavljeno podporo. Razprava je bila posvečena aktualnemu dogajanju, potrebam na terenu in morebitni nadaljnji podpori Evropske unije. Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je predstavil tudi predlog glede morebitne nove vojaške podporne misije za Ukrajino. Minister Šarec je napovedal nadaljevanje pomoči in podpore Ukrajini. Predlog glede morebitne nove vojaške podporne misije za Ukrajino je minister pozdravil, hkrati pa je poudaril, da sta pred sprejetjem odločitve potrebna temeljit premislek in poglobljena razprava.