Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj
Ob 8.04 si je v Triglavski severni steni, občina Kranjska Gora, planinec pri padcu poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRZS Brnik so poškodovanega na kraju oskrbeli in s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje
Ob 10.24 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik poletela v Mozirje, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Mozirje so nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila in helikopterja ter zavarovali kraj pristanka.

Izpostava Kranj
Ob 9.15 je pri Koči na Planini pri Jezeru, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica
Ob 8.42 je v Ulici Ivana Regenta v Novi Gorici, v stanovanju padla starejša onemogla oseba. Pomoč so ji nudili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica. Obveščeni so bili tudi reševalci NMP Nova Gorica.
Ob 12.13 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj
Ob 10.20 sta na Ljubljanski cesti na Bledu, čelno trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGD Bled in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev. Gasilci so prečrpali večjo količino goriva, cestišče posuli z absorbentom ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila.
Ob 23.05 sta na Cesti Staneta Žagarja v Kranju, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, sanirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana
Ob 12.41 se je na avtocesti pri Blagovici v smeri Domžal, občina Lukovica, osebno vozilo zaletelo v obcestno zaščitno ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulator vozila. Voznik ni bil poškodovan.
Ob 15.35 so v prometni nesreči na avtocesti Ljubljana–Celje pri izvozu Šentjakob v Ljubljani, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na dveh vozilih ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor
Ob 8.26 je na avtocesti Maribor–Ljubljana pri razcepu Slivnica, občina Hoče-Slivnica, kombinirano vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Voznika kombiniranega vozila so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica
Ob 14.19 sta v Stopniku, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so na vozilih odklopili akumulatorja, na cestišču očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin. Poškodovane so oskrbeli reševalci NMP Tolmin in jih prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Postojna
Ob 5.56 sta v naselju Stari Trg pri Ložu, občina Loška dolina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. V prometni nesreči sta se poškodovali dve osebi, ki so ju na kraju dogodka oskrbeli reševalci NMP.
Ob 12.39 je na Radohovski poti v Pivki, padel in se poškodoval motorist. Gasilci PGD Pivka so nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Ptuj
Ob 17.19 sta na cesti v naselju Drbetinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, trčila traktor in osebno vozilo, pri čemer se je traktor prevrnil na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, izklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine, postavili traktor na kolesa ter očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana
Ob 19.38 se je v Herbersteinovi ulici v Ljubljani, na štedilniku žgala pozabljena hrana. Še pred prihodom gasilcev je posodo s štedilnika odstavil stanovalec, gasilci GB Ljubljana pa so stanovanje in celoten objekt pregledali in prezračili.
Ob 20.05 je v Črni vasi v občini Ljubljana, gorela izolacija strehe stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so odkrili streho in požar pogasili. Uničena je polovica strehe.

Izpostava Nova Gorica
Ob 7.37 je v naselju Cesta, občina Ajdovščina, na stanovanjskem objektu zagorel električni kabel. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina. O dogodku je bil obveščen dežurni Elektro Gorica.

Izpostava Novo mesto
Ob 19.24 se je v Rozmanovi ulici v Novem mestu, v garažnih prostorih knjižnice aktiviral požarni alarm. Gasilca GRC Novo mesto sta na kraju opravila meritve in ugotovila povišano koncentracijo ogljikovega monoksida, zato sta prostore prezračila in ponastavila požarno centralo. Do požara ni prišlo.

Izpostava Postojna
Ob 20.10 je v Skladiščni ulici v Sežani, pri gradbenih delih zagorela izolacija. Delavci so požar pogasili pred prihodom gasilcev, gasilci ZGRS in PGD Sežana pa so zavarovali kraj dogodka ter pregledali požarišče.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana
Ob 14.08 je na ljubljanski severni obvoznici na razcepu Kozarje, zaradi napake v motornem delu zagorelo terensko vozilo. Vozilo so pogasili gasilci GB Ljubljana in odklopili oba akumulatorja.

Izpostava Postojna
Ob 10.35 je med Jablanico in hribom Kozlek v občini Ilirska Bistrica, zagorel delovni stroj. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo. Zavarovali so kraj dogodka, dokončno pogasili požar, ki so ga začeli gasiti krajani ter pregledali stroj. Nastalo je nekaj materialne škode.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper
Ob 8.54 so v Dekanih, delavci kurili odpadni material, ki so ga pogasili gasilci GB Koper, PGD Dekani in PGD Pobegi Čežarji.
Ob 14.15 je med Hrastovljami in Rižano, občina Koper, zagorelo ob železniški progi. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dol. Zgorelo je približno 150 kvadratnih metrov trave in železniški prag.

Izpostava Ljubljana
Ob 8.15 je ob poti na Rožnik v Ljubljani, zagorel kup vej. Manjši požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.
Ob 20.52 je ob Cesti v Prod v Ljubljani, gorel kup vej na manjši površini. Požar so pogasili gasilci PGD Zadobrova Sneberje - Novo Polje.
Ob 23.09 so v romskem naselju Smrekec v Grosuplju, na treh lokacijah goreli komunalni odpadki. Gasilci PGD Grosuplje so vse požare pogasili, okolico pa dodatno zalili z vodo. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Nova Gorica
Ob 6.34 so na pobočju Nanosa, občina Vipava, gasilci PGD Nova Gorica, Col, Šempeter, Podnanos in Vipava, izvajali nadzor in gašenje podtalnega požara. Z aktivnostmi so zaključili okoli 19. ure. V naslednjih dneh bodo nadaljevali z nadziranjem pogorišča.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj
Ob 12.11 so na cesti v Selcah, občina Železniki, delavci v kamionu z žitom zaznali nevarno snov za uničevanje škodljivcev. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali območje, evakuirali zaposlene iz bližnje stavbe, izvedli detekcijo nevarne snovi ter stavbo in kamione prezračili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper
Ob 16.48 je bilo v strugi reke Badaševice na Istrski cesti v Kopru, opaženo onesnaženje vode. Posredovali so gasilci GB Koper, aktivirana je bila tudi mobilna enota Ekološkega laboratorija Inštituta Jožef Stefan. Ob 19.04 so gasilci nudili pomoč mobilni enoti Ekološkega laboratorija pri jemanju vzorcev vode. Prvi podatki po pregledu struge kažejo, da gre za manjše onesnaženje s fekalijami in odplakami iz naselja ter industrijskimi odplakami.

Izpostava Kranj
Ob 13.31 je na Hraški cesti v Lescah, občina Radovljica, na parkirišču iz tovornega vozila izteklo gorivo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so očistili cestišče in s termovizijsko kamero pregledali območje.

Izpostava Ljubljana
Ob 18.41 je bilo v potoku Logaščica ob Cesti talcev v občini Logatec, opaženo onesnaženje z gnojnico. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dolnji Logatec so se po posvetu z dežurnim ELME odločili, da v potok dodajo svežo vodo ter jo istočasno prečrpavajo v kanalizacijo. Vir iztekanja gnojnice v potok je neznan.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje
Ob 4.23 so na Praprotnikovi ulici v Mozirju, gasilci PGD Mozirje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.
Ob 9.55 so na Rogli v občini Zreče, gasilci PGD Zreče izčrpali vodo iz poplavljene strojnice objekta.

Izpostava Kranj
Ob 17.04 je na Zoisovi ulici v Kranju, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta obtičalo več oseb. Rešili so jih gasilci GARS Kranj, ki so dvigalo izklopili in obvestili servisno službo.

Izpostava Ljubljana
Ob 19.03 so v Puciharjevi ulici na Škofljici, gasilci PGD Škofljica posredovali v stanovanjski hiši, v katero so vstopili skozi odprto okno in na hodniku našli onemoglo, poškodovano osebo. Prevzeli so jo reševalci NMP in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor
Ob 8.41 so v Fochevi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve poravnali več strešnikov, ki so viseli s strehe stanovanjske hiše in ogrožali mimoidoče.

Izpostava Nova Gorica
Ob 15.15 se je v kraju Loke, občina Nova Gorica, zagozdilo tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so s tehničnim posegom tovorno vozilo izvlekli na cestišče.

Izpostava Postojna
Ob 9.53 so v Volaričevi ulici v Postojni, gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj
Ob 12.38 so v naselju Spodnja Sveča, občina Majšperk, gasilci PGD Majšperk nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Izpostava Trbovlje
Ob 14.13 je v ulici Sallaumines v Trbovljah, zaradi neurja voda poplavila dvorišče pred trgovino. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so odmašili odtočne jaške meteorne vode in preprečili vdor vode v trgovino.

Napoved za naslednje dni

V torek bo sprva pretežno jasno, ponekod po nižinah bo zjutraj megla. Čez dan bo nastajala kopasta oblačnost, predvsem v hribovitem svetu bodo popoldne posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem okoli 30 °C. Ponoči bo oblačnost od zahoda naraščala. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Na severozahodu se bodo že dopoldne začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu in zvečer ter v noči na četrtek zajele večji del Slovenije. Sprva bodo vmes tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem in v jugovzhodnih krajih do 29 °C.

V četrtek bo sprva oblačno in deževno s šibko burjo na Primorskem. Dopoldne bo dež od zahoda slabel in do sredine dneva povečini ponehal. Na Primorskem se bo delno razjasnilo. Popoldne bo tu in tam možna kakšna ploha.

V petek bo precej jasno, zjutraj bo marsikje po nižinah v notranjosti Slovenije megla.