Skoči do osrednje vsebine

Od polnoči novi ceni dizla in 95-oktanskega bencina

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 30. avgusta, do vključno ponedeljka, 12. septembra 2022, znašali 1,767 evra za liter dizelskega goriva in 1,491 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako za slabih 13 centov dražje, cena NMB-95 pa ostaja praktično enaka.
Točilna ročka med polnjenjem avtomobilskega rezervoarja

Polnjenje avtomobilskega rezervoarja | Avtor: Flickr | pepperberryfarm

Marže trgovce so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Preberite si več informacij o cenah naftnih derivatov ter preverite aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah.