Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon je odprla 17. Blejski strateški forum

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Z otvoritvenimi nagovori gostiteljice ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen se je začel 17. Blejski strateški forum z naslovom "Vladavina moči ali moč pravil?". V središču razprav na tokratnem forumu bodo posledice vojne v Ukrajini, kriza multilateralizma, podnebne spremembe in zelena agenda ter digitalizacija in boj proti dezinformacijam.

17. Blejski strateški forum poteka v zelo zahtevnih časih za Evropo in svet. Vojna v Ukrajini, vznik nove geopolitike, rast inflacije, cene energentov in spremenjene razmere v svetu zahtevajo odgovore na vprašanja o tem, kakšna bo vloga Evropske unije v prihodnosti, kako na novo zastaviti arhitekturo evropske varnosti in kako definirati odnose s strateškimi partnerji. Nova realnost, ki jo je povzročila vojna na evropskih tleh, je vplivala tudi na izbiro osrednjih tem letošnjega foruma: strateške posledice in izzivi vojne za Evropo, Evropsko unijo in svet.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v uvodnem nagovoru poudarila, da obstoječi svetovni red ne deluje več. Za reševanje globalnih izzivov, kot so revščina, neenakost, polarizacija in podnebne spremembe, potrebujemo enotnost in učinkovitejši multilateralni sistem. "Enotnost je naša skupna odgovornost, ki je ne smemo zamenjati za egoizem in nabiranje političnih točk. Že večkrat smo pokazali, da lahko z enotnostjo, solidarnostjo in sodelovanjem premagamo vse izzive, ki so pred nami. Tam, kjer obstaja solidarnost, pa je tudi upanje za prihodnost," je povedala ministrica.

Evropska unija ima pomembno vlogo pri vprašanjih, ki so povezana z vojno v Ukrajini in razmerami na Zahodnem Balkanu. "Širitev EU na Zahodni Balkan je prvovrstno geopolitično vprašanje. Unija bi se morala še bolj potruditi, da Zahodni Balkan čimprej potegne v cono svojega vpliva in končno tudi v svoje članstvo. Vem, da nekatere skrbijo politični stroški glede tega. Vendar iz izkušnje vemo, da je cena za  neodločnost lahko še veliko višja in bolj žalostna," je v nagovoru povedal predsednik Pahor. 

Naslov letošnjega foruma zaobjema najbolj pomembno vprašanje sedanjega časa. "Odgovor na vprašanje, ali bo vladavina moči nadvladala moč pravil, je odvisen od moči demokracije in naših sposobnost, da ohranimo evropske vrednote in zaščitimo naše prijatelje," je povedala predsednica Evropske komisije von der Leyen.

Blejski strateški forum je strateški projekt in ključni multilateralni dogodek Ministrstva za zunanje zadeve. Letošnji program odraža tudi novo zunanjepolitično usmeritev Slovenije, in sicer vrnitev k jedrnim državam Evrope in temeljnim evropskim vrednotam.

Program je dostopen na spletni strani Blejskega strateškega foruma (v angleščini).

Govor ministrice Tanje Fajon v angleškem jeziku.