Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Islandije s soprogo

Na povabilo predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja se je 28. in 29. avgusta 2022 na uradnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Islandije Guđni Thorlacius Jóhannesson s soprogo Elizo Reid.
oba predsedniška para v zlatem salonu predsedniške palače

Pogovor med predsedniškima paroma | Avtor: Daniel Novakovič, STA, vir: Urad predsednika republike.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je islandski predsednik položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Uradni obisk se je nadaljeval v Predsedniški palači s pogovorom na štiri oči med  predsedniškima paroma ter plenarnim srečanjem med delegacijama Republike Slovenije in Islandije pod vodstvom obeh predsednikov.

V okviru obiska sta predsednik Pahor in predsednik Jóhannesson popoldne ob Bohinjskem jezeru postavila klop prijateljstva.

Drugi dan uradnega obiska se je predsednik Islandije srečal s predsednico Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urško Klakočar Zupančič, pa tudi s predsednikom Vlade Republike Slovenije dr. Robertom Golobom in ministrom za okolje in prostor gospodom Urošem Brežanom. Predsednik Jóhannesson se je udeležil tudi Blejskega strateškega foruma, kjer je sodeloval na Panelu vodij.