Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Medved: »Podpiramo slovensko gasilstvo.«

Pred Gasilskim domom v Murski Soboti je danes potekala slovesnost ob 140-letnici Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Murska Sobota. Dogodek se je začel z gasilsko parado z mimohodom gasilcev.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved je gasilcem in gasilkam PGD Murska Sobota čestital ob visokem jubileju njihovega društva in v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da je Prostovoljno gasilsko društvo Murska Sobota med pionirji slovenskega gasilstva.

»Slovenski gasilci ste hrbtenica slovenskega sistema zaščite in reševanja. Dobra opremljenost je ključna za opravljanje vašega poslanstva. V vladi se trudimo, da bi bilo stanje glede finančne pomoči slovenskemu gasilstvu iz dneva v dan boljše,« je v nadaljevanju povedal državni sekretar Medved ter dodal, da je vlada v Državni zbor poslala novelo Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki določa razdelitev dodatnih sredstev za gasilska društva. Omenil je tudi obsežen razpis za nabavo opreme za boj proti poplavam na območju celotne Slovenije ter izrazil prepričanje, da bo intenzivna debata o krepitvi zračne flote z vidika pomoči pri gašenju požarov uspešno zaključena.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, ki je med drugim poudaril, da gasilstvo ostaja ena najbolj spoštovanih dejavnosti v naši družbi. Slovesnosti so se udeležili tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in drugi visoki gostje.

Na slovesnosti so gasilci in gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota prevzeli v uporabo tehnično reševalno vozilo z dvigalom, gasilsko vozilo s cisterno, poveljniško vozilo in gasilsko reševalni čoln.  

Prostovoljno gasilsko društvo Murska Sobota je bilo ustanovljeno leta 1882, je gasilsko društvo 5. kategorije in tudi gasilska enota širšega pomena. V slovenskem gasilstvu ima posebno mesto, saj je gasilstvo v Murski Soboti vplivalo na razvoj gasilstva v celotnem Pomurju. Iz Prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota izhaja tudi Ernest Eöry (1936–2016), dolgoletni predsednik Gasilske zveze Slovenije.