Skoči do osrednje vsebine

Slovenija - dežela vrhunskih športnikov

Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in s Slovensko turistično organizacijo priložnost svetovnega prvenstva v odbojki za moške izkorišča za pričetek promocijske kampanje Slovenije – dežele vrhunskih športnikov.
Banner svetovnega prvenstva v odbojki za moške.

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške je odlična priložnost za promocijo Slovenije. | Avtor: Odbojkarska zveza Slovenije

Slovenija bo med 26. avgustom in 7. septembrom prizorišče svetovnega prvenstva v odbojki za moške, ki ga gosti skupaj s Poljsko. Slovenija bo gostila štiri od šestih predtekmovalnih skupin, s čimer bo vsaj v prvem delu gostila 16 od skupno 24 držav udeleženk.

Odbojkarski zvezi Slovenije je zaradi svojega ugleda kot odlične organizatorke tekem najvišjega ranga uspelo poleg originalnih dveh skupin pridobiti organizacijo še dveh dodatnih skupin. Sledile bodo tekme osmine finala in tudi četrtfinalna obračuna.

Uspehi slovenskih odbojkaric in odbojkarjev so rezultat dolgoletnega in sistematičnega delovanja Slovenije na vzpodbujanju fizične kondicije mladih preko šolske telesne vzgoje in gibanja, vlaganja v športno infrastrukturo na državni in lokalni ravni ter na dejstvo, da je v Sloveniji odbojka ena od najbolj množičnih in najhitreje razvijajočih se športnih panog. Organizirano jo igrajo v 88 klubih, v katerih vadi več kot 5000 mladih odbojkaric in odbojkarjev. Med dekleti je odbojka celo najbolj priljubljena športna panoga, zelo radi jo igrajo tudi številni rekreativci.

Za Slovenijo lahko na splošno rečemo, da je športna dežela. To dokazujejo tudi odlični dosežki naših športnikov v drugih panogah, športniki pa so največji ambasadorji naše države. 

V okviru svojih promocijskih aktivnosti Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in s Slovensko turistično organizacijo priložnost svetovnega prvenstva v odbojki za moške izkorišča za pričetek promocijske kampanje Slovenije – dežele vrhunskih športnikov. 

V nedeljo, 28. avgusta, organiziramo dva dogodka: 

Med 15. in 20. uro bomo v navijaški coni pred Areno Stožice organizirali različne športne izzive in skozi športne aktivnosti bomo predstavili zgodbo športne Slovenije, kjer uspehi naših vrhunskih športnikov niso naključje. 

  • 15:00 Hudo dobre igre – igre z žogo, igranje odbojke na malih igriščih, meritve Slofit, cirkuška delavnica
  • 16:30 Nastop socialnega cirkusa Fuskabo
  • 17:00 Hudo dobre igre – igre z žogo, igranje odbojke na malih igriščih, meritve Slofit, cirkuška delavnica
  • 18: 30 Nastop socialnega cirkusa Fuskabo
  • 19: 00 Hudo dobre igre – igre z žogo, igranje odbojke na malih igriščih, meritve Slofit, cirkuška delavnica
  • 20:00 Zaključek aktivnosti

Na voljo bodo različni sogovorniki – predstavniki vlade in vladnih ustanov, Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, kreativni grassroots Cirkus Fuskabo ter Obojkarske zveze Slovenije. To bo priložnost, da se vsak preizkusi pri odbojkarski mreži ter  v različnih igrah z žogo. Merili bomo odbojkarske sposobnosti v okviru programa Slofit, ki je edinstven program merjenja fizične kondicije mladih in odrastli. V Sloveniji ga izvajamo že tri desetletja in skozi katerega so izmerili fizično sposobnost polovice prebivalcev. Obiskovalci se bodi lahko preizkusili tudi v cirkuških spretnostih in si ogledali cirkuško predstavo.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han  bosta na voljo za izjave ob 18.30.

Ob 19. uri v VIP loži v Areni Stožice organiziramo predstavitev promocijske kampanje Slovenija – dežela vrhunskih športnikov. Premierno bomo predvajali 30-sekundni in dvominutni promocijski spot, ki pripoveduje to zgodbo. Z nami bodo predstavniki Vlade Republike Slovenije, predstavniki slovenskih in tujih panožnih športnih zvez, predstavniki podjetij, ki intenzivno vlagajo v šport, veleposlaniki sodelujočih držav, vrhunski športniki.  

Ob polčasu tekme Slovenija – Francija pa organiziramo tako imenovani half time show – svetovno premiero dvominutnega promocijskega spota z zabavnim in glasbenim programom. Nastopili bodo Maja Keuc in F&B Acrobatiocs. 

Dodatne informacije: vodja projekta Dragan Barbutovski. Kontakt: dragan.barbutovski@gov.si, 041 797 895