Skoči do osrednje vsebine

Po požarih: Vlada Republike Slovenije misli tudi na Slovence v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu Občine Doberdob v Italiji srečal z župani občin Doberdob Fabiom Vizintinom, Sovodnje ob Soči Luco Piskom in Devin Nabrežina Igorjem Gabrovcem.
Luca Pisk, Fabio Vizintin, Matej Arčon, Vesna Humar, Igor Gabrovec in Peter Golob sedijo za mizo, za njimi prapor občine Doberdob in zastave,

Luca Pisk, Fabio Vizintin, Matej Arčon, Vesna Humar, Igor Gabrovec in Peter Golob. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V vsebinsko bogatem pogovoru je minister Arčon županom vseh treh zamejskih občin, prizadetim v obsežnih požarih, ki so v drugi polovici preteklega meseca divjali tako na slovenski kot italijanski strani Krasa, zagotovil podporo tudi iz strani matične Slovenije. Na današnjem sestanku sta bila prisotna tudi državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in konzul na Generalnem konzulatu RS v Trstu Peter Golob.

Minister Arčon je v izjavi po koncu sestanka strnil tri osrednje točke današnjega srečanja. Najprej je izpostavil željo in prizadevanja za enotno pogozdovanje tega prostora; v nadaljevanju so spregovorili o načrtih za razvoj in zaščito Krasa in s tem povezanimi prijavami na evropske projekte v naslednji finančni perspektivi; kot tretje pa je minister župane seznanil z odločitvijo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu o finančni podpori slovenskim zamejskim društvom, ki so aktivno sodelovala pri gašenju požara. Odločitev je bila sprejeta na pobudo in z vso podporo predsednika Vlade RS Roberta Goloba.

Župani so se ministru Arčonu in Vladi Republike Slovenije zahvalil za današnji obisk, za skrb in vso pozornost. Izrazili so veliko zadovoljstvo ob današnjem sestanku, ki kaže na skrb matice za slovensko skupnost v Italiji. S tem se kažejo prizadevanja po še tesnejšem čezmejnem sodelovanju, ki je nujno tudi za visoko stopnjo varnosti. Ta nesrečen dogodek je izpostavil izredno prepletenost tega prostora in neizmerno solidarnost skupnosti na obeh straneh meje.