Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava Pravilnika o strokovnih komisijah

Ministrstvo za kulturo daje v javno obravnavo predlog Pravilnika o strokovnih komisijah. K sodelovanju v javni obravnavi vabimo stanovske in zagovorniške organizacije, predstavnike javnih zavodov, samozaposlene, posameznike, posameznice in vso zainteresirano ter širšo javnost. Rok za oddajo predlogov, pripomb in mnenj je do vključno 6. septembra 2022.
Svinčnik med prsti sledi natipkanemu besedilu, v ozadju dlan, ki v desnem zgornjem kotu privzdiguje liste s kupa papirjev

Javna obravnava Pravilnika o strokovnih komisijah | Avtor: pressmaster/stock.adobe.com

Pravilnik določa število in sestavo, naloge, način dela, trajanje mandata in financiranje komisij za posamezna področja kulture. Ministrstvo je pri pripravi predloga novega pravilnika upoštevalo več pobud, ki so jih minula leta nanj naslovili zagovorniške organizacije, stanovska društva, posamezniki in posameznice.

Predlagani pravilnik podeljuje večjo avtonomnost strokovnim komisijam ter preprečuje vpliv politike na njihovo delo. V 2. členu na seznamu področij uvaja novo komisijo za nesnovno kulturno dediščino, obravnavo vlog s področja samozaposlenih pa predvideva kot delo različnih področnih komisij. Obenem ohranja možnost ustanovitve drugih strokovnih komisij za novo nastajajoča področja. Med novostmi so še uvodno izobraževanje za člane in članice komisij in možnost izvedbe sej preko videokonferenčnih platform. Pri sestavi komisij predlog novega pravilnika narekuje zasledovanje strokovnosti in uravnotežene zastopanosti po spolih in starosti, geografske razpršenosti po območjih delovanja posameznih kandidatov in kandidatk ter skupnega nabora izkušenj iz različnih zvrsti obravnavanega področja ter delovnih in organizacijskih oblik delovanja.

Na portalu eDemokracija je objavljen predlog Pravilnika o strokovnih komisijah.

Predloge, pripombe in mnenja lahko do vključno 6. septembra 2022 oddate na portalu eDemokracija, ali s pripisom "Pravilnik o strokovnih komisijah" pošljete na elektronski naslov gp.mk@gov.si oziroma po navadni pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana.