Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.40 si je pri sestopu iz Luknje proti dolini Zadnjice, občina Bovec, tuj planinec poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanega planinca oskrbeli in prenesli v dolino, od koder ga je partnerka prepeljala v bolnišnico.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.06 se je v kolesarskem parku v Kranjski Gori, pri spustu poškodoval kolesar. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga skupaj z reševalci NMP Jesenice na kraju oskrbeli, prenesli do reševalnega vozila in odpeljali v SB Jesenice. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje 

Ob 12.08 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor poletel v Rogaško Slatino, od koder je v UKC Maribor prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu obolele osebe. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 15.10 je helikopter SV z ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana. 

Ob 16.30 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP Brnik poletela v Cerkno, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.15 sta v naselju Tržišče, občina Sevnica, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem, policiji, cestni in vlečni službi ter posipali iztekle motorne tekočine z vpojnimi sredstvi. Reševalci NMP Sevnica so poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 12.43 je v kraju Rogatec, občina Rogatec, voznik tovornega vozila skušal ustaviti tovorno vozilo na brežini in padel pod kolo vozila. Reševalci NMP so poškodovanega oskrbeli in ga prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in preventivno preverili vozilo zaradi iztekanja motornih tekočin.

Izpostava Koper

Ob 15.11 je na Istrski cesti v Kopru, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila in motornega kolesa, pri čemer se je motorist lažje poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Kranj

Ob 18.25 sta na avtocesti Karavanke–Kranj, pred odcepom Naklo, občina Naklo, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 sta na ljubljanski južni obvoznici iz smeri Barja proti Viču, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja na poškodovanih vozilih. Nosečnico, ki se je lažje poškodovala so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana ter jo odpeljali v UKC Ljubljana. Mesto trčenja so gasilci posuli z absorbentom ter ga očistili.

Izpostava Postojna

Ob 11.30 se je pri vasi Ravne v občini Bloke, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja, zavarovali mesto pristanka helikopterja LPE in poškodovanca prenesli v helikopter, ki ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.17 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani v praznem in zaklenjenem stanovanju večstanovanjskega bloka gorelo olje v loncu, ogenj pa se je razširil na kuhinjsko napo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so odstranili lonec in napo, požar pogasili, ohladili prostor okoli štedilnika ter prezračili stanovanje in stopnišče.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 so na Letališki cesti v Ljubljani opazili gost dim. Gasilci GB Ljubljana so pregledali območje in ugotovili, da je dim posledica tehnične okvare in požara viličarja v bližnjem podjetju. Do prihoda gasilcev je ogenj že ugasnil. Gasilci so opravili pregled stroja s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13:02 se je ob letališču Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, iz gozda valil dim. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so pogasili manjše požarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 je na Mihovem Štradonu v Ljubljani, gorela trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 22.00 je v Tomačevem, občina Ljubljana, gorela suha trava na površini približno 7 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo- Jarše so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.16 so v gozdu blizu naselja Vučja vas, občina Križevci, gorele smeti in veje na površini 4 kvadratne metre. Ogenj so pogasili gasilci PGD Vučja vas.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na pobočju Nanosa, občina Vipava, gasilci PGD Vipava ugotovili, da na včerajšnjem požarišču še vedno tli in da gre najverjetneje za podtalni požar. Gasilci PGD Vipava, Vrhpolje, Podnanos, Selo, Nova Gorica in Šempeter so požarišče velikosti okoli 100x100 metrov, ob pomoči helikopterja SV, gasili do 18. ure. Preko noči pa ostaja požarna straža. 

Ob 9.10 so ob cesti Hlevnik–Senik v občini Brda, gasilci PGD Dobrovo pogasili manjši požar.

Ob 13.40 so pod cesto Solkan–Plave, občina Kanal, opazili manjši požar, ki je zajel nekaj kvadratnih metrov podrastja. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.15 je v Triglavski ulici v Ljubljani gorelo v zabojniku za plastiko. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 19.28 so v Šmalčji vasi, občina Šentjernej, na potoku Kobila opazili obarvanost vode potoka. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so pregledali potok, vzeli vzorce vode in izmerili pH vode. Osnovne meritve so pokazale nevtralen pH. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 18.30 je pri naselju Čatež ob Savi, občina Brežice, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju varno uničili ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 so na gradbišču v kraju Miren, občina Miren - Kostanjevica, delavci pri izkopu naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 210 mm, mase 102 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.56 so na Kersnikovi ulici v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala.

Ob 18.38 so v Žiberniku v Rogaški Slatini, gasilci PGD Rogaška Slatina nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.19 je v ulici Na jami v Ljubljani, starejša onemogla oseba ostala zaklenjena v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti reševalcev in policistov s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe, katero so odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.34 je v naselju Noršinci pri Ljutomeru, v garaži osebno vozilo stisnilo občana ob zid. Gasilci PGD Ljutomer so vozilo odstranili. Občan je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka.

Ob 13.24 so v Kocljevi ulici v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.04 so v kraju Ozeljan, občina Nova Gorica, gasilci JZGRD Nova Gorica ob spremstvu policije odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo posamezne plohe ali nevihte, kakšna bo lahko tudi ponoči. Šibka burja na Primorskem bo popoldne večinoma ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C, na Primorskem do 33 °C.

V soboto dopoldne bo večinoma sončno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Možni bodo tudi močnejši nalivi. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 23 do 29 °C, na Primorskem do 31 °C.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Tudi v ponedeljek bodo še posamezne plohe in nevihte.