Skoči do osrednje vsebine

Odločitvi 12. redne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada Republike Slovenije je na 12. redni seji sprejela dve točki s področja Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Uredba o prizadevanju držav EU za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2020

Vlada je sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju Odločbe (EU) o prizadevanju držav članic za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, da do leta 2020 izpolnijo zavezo Skupnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Z letošnjim letom se obdobje 2013-2020, ki je določeno po odločbi EU, zaključuje. Z Odločbo je Slovenija dobila obvezujoč cilj, in sicer da do leta 2020 ne sme svojih emisij  toplogrednih plinov  v sektorjih, ki niso vključeni v sistem EU ETS (angleško EU Emissions Trading System), povečati za več kot 4 % glede na leto 2005. Slovenija je bila pri doseganju uspešna, zato bo v septembru 2022 v registru  Unije na razpolago predvidoma več kot 13.000.000 presežka enot dodeljenih letnih emisij toplogrednih plinov (angleško Annual Emission Allocation - AEA), ki jih Slovenija lahko proda drugi državi članici. Ta uredba tako omogoča prodajo enot AEA.

Poslovnik Podnebnega sveta

Vlada je sprejela Poslovnik Podnebnega sveta. Naloge Podnebnega sveta so znanstveno svetovanje v obliki strokovnih mnenj in priporočil vladi o obstoječih in predlaganih ukrepih podnebne politike ter o njihovi skladnosti z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami in pravnim redom EU s področja podnebnih sprememb. Podnebni svet spremlja predvsem izvajanje in revizije dolgoročne podnebne strategije Republike Slovenije, celovitega energetskega in podnebnega načrta Slovenije in drugih strateških dokumentov, ki urejajo blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Opredeljuje se tudi do poročil o njihovem izvajanju ter predlaga ukrepe za njihovo učinkovito izvajanje.

Poslovnik Podnebnega sveta je pripravljen v skladu z Zakonom o varstvu okolja (ZVO-2) in ureja način dela Podnebnega sveta ter nadomestilo za delo njegovih članov. Poslovnik določa tudi konstituiranje Podnebnega sveta, volitve predsednika sveta, opredeljuje pravice in dolžnosti predsednika in članov sveta, določa zagotavljanje administrativno-tehnične pomoči svetu, delo sveta, obveščanje javnosti, iztek mandata in predčasno razrešitev članov sveta ter zagotavljanje materialnih pogojev za delo sveta.