Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Gornji Radgoni, skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko, sestal s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK, ki povezuje slovenske zamejske kmetijske organizacije iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Srečanje se je odvilo v okviru 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA.
Minister Arčon in ministrica Šinko s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK stojijo pred panojem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Minister Arčon in ministrica Šinko s predstavniki koordinacije AGRASLOMAK. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Uvodoma je minister Arčon čestital predstavnikom koordinacije AGRASLOMAK za 10. let uspešnega delovanja na področju kmetijskega povezovanja v vseh štirih zamejstvih, ki v povezavi s kmetijsko dejavnostjo skrbijo tudi za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske identitete. Izpostavil je to organizacijo, kot zgled za sodelovanje med zamejskimi povezavami tudi na drugih področjih. Ob tem je izrazil željo po podobni koordinaciji na področju gospodarstva. »Skupno povezovanje čezmejnega prostora je res dragoceno,« je poudaril minister Arčon in zaključil s prizadevanji po krepitvi sodelovanja.

Na današnjem sestanku so bili prisotni predstavniki Kmečke zveze Trst iz Italije, Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov ter Kmečke izobraževalne skupnosti iz Avstrije, Razvojne agencije Slovenska krajina iz Madžarske in Kmetijske izobraževalne skupnosti Gorski kotar iz Hrvaške. Ministroma so predstavili svoje delovanje in aktivnosti ter izpostavili izzive, s katerimi se soočajo. Poudarili so, da veliko pozornost namenjajo negovanju slovenskega jezika. Strokovna in druga podpora, ki jo nudijo v slovenščini, je namreč izrednega pomena za ohranjanje slovenske kulturne krajine v tem prostoru, pa tudi identitete. Kmetijska dejavnost je ključna tudi za prenašanja stoletnih vrednot in tradicij na nove rodove. Prav na tem področju so poudaril, da se soočajo z izzivom, kako pritegniti mlade. Izpostavili pa so tudi druge aktualne težave, kot je suša, obnova po požarih na Krasu ter draginja pri zagotavljanju energentov. Na srečanju sta bili izpostavljeni tudi obe vzorčni kmetiji, kot primer dobre prakse delujoča v Porabju, pa tudi tista v izgradnji v Prezdu na Hrvaškem.

Že pred srečanjem je ministra Arčona na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejela ministrica Šinko, ki je ministru ob tej priložnosti izročila tudi zbornik, ki so ga ob 10. obletnici delovanja koordinacije pripravili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ob prihodu je ministra Arčona sprejel izvršni direktor in projektni vodja Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec. V prijetnem pogovoru je predstavil sejem AGRA, enega največjih tovrstnih sejmov v regiji, izpostavil pa je tudi željo, da v prihodnje sejem konec avgusta za kakšen dan postane tudi stičišče Slovencev iz zamejstva in sveta, ki se ukvarjajo s kmetijstvom.