Skoči do osrednje vsebine

Dan veterinarjev na kmetijsko živilskem sejmu AGRA

Včeraj je v okviru 60. mednarodnega agro-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, potekal dan veterinarjev, ki so ga organizirale Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarska zbornica Slovenije in Veterinarska fakulteta.

V okviru strokovnega posveta so bile obravnavane trenutno najbolj pereče teme na področju veterine – afriška prašičja kuga, kategorizacija gospodarstev glede na biovarnost, dobrobit živali in spremembe pri registraciji in identifikaciji drobnice.

Zbrane veterinarje je najprej pozdravila ministrica, gospa Irena Šinko. V svojem nagovoru je izpostavila pomen veterinarske stroke v času, ko ob podnebnih spremembah, ki kličejo k trajnostnemu gospodarjenju z viri in trajnostnemu kmetovanju, prihajajo k nam tudi novi izzivi na področju zdravja in dobrobiti živali. Na samo vlogo in pomen veterinarske stroke pa vplivajo tudi etika in spremembe vrednot v družbi. »Živali v oskrbi človeka, tako družne kot rejne, vse bolj sprejemamo kot čuteča bitja« je še poudarila ministrica.

Nato je zbrane pozdravil še generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je v svojem nagovoru poudaril, da veterina ni le poklic, ampak poslanstvo.

Nagovor gospe Irene Šinko, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2